Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 2. 2015,
11.18

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajina

Natisni članek

Petek, 13. 2. 2015, 11.18

8 let, 4 mesece

Kijev opozarja, da je do miru na vzhodu Ukrajine še daleč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Dan po sklenitvi mirovnega dogovora v Minsku je ukrajinski predsednik Petro Porošenko opozoril, da so še zelo daleč od miru na vzhodu Ukrajine. Spopadi se nadaljujejo.

Petro Porošenko je povedal še, da ni nihče povsem prepričan, da bodo dogovor v celoti uresničili. V Moskvi medtem pričakujejo, da bodo vse strani izpolnile obveznosti iz dogovora. Na vzhodu Ukrajine pa se nadaljuje nasilje.

Porošenko sicer kljub temu upa v politično rešitev krize, ker so pogovori v Minsku potekali neposredno med voditelji Francije, Ukrajine, Nemčije in Rusije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že se kažejo razhajanja pri razumevanju dogovorjenega Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki se je udeležil pogovorov v Minsku, Dmitrij Peskov, je medtem izrazil pričakovanje, da bodo vse strani izpolnile obveznosti iz dogovora, saj ima podporo na najvišji ravni.

Dodal je, da se bodo Putin, Porošenko, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande po telefonu znova pogovarjali v soboto zvečer.

Dan po sklenitvi dogovora se sicer že kažejo razhajanja pri razumevanju dogovorjenega. Separatiste na vzhodu Ukrajine je tako razburila izjava ukrajinskega zunanjega ministra Pavla Klimkina, da amnestija, za katero so se dogovorili, ne bo veljala za voditelje separatistov. Kijev se želi s tem izogniti uresničitvi dogovorjenega, je v odzivu dejal predstavnik samooklicane republike Lugansk Vladislav Deinego.

Rusi ne bodo izpustili zaprte pilotke Nadje Savčenko Rusija pa je danes zanikala, da bi se v Minsku dogovorili o skorajšnji izpustitvi ukrajinske pilotke Nadje Savčenko, ki v moskovskem zaporu že od 13. decembra lani gladovno stavka. V zaporu je od julija lani, obtožena pa je zaradi smrti dveh ruskih novinarjev, ker naj bi bila za krmilom helikopterja, ki je sodeloval v napadu na nemirnem vzhodu Ukrajine.

Po pogovorih v Minsku je Porošenko sporočil, da jo bodo kmalu izpustili, ruski preiskovalni odbor pa je danes zatrdil, da so te govorice neutemeljene, saj imajo nesporne dokaze o njeni krivdi in je sodišče tisto, ki bo odločilo o njeni usodi.

Tudi Peskov je danes dejal, da čeprav so strani v konfliktu v dogovoru iz Minska pozvali k izmenjavi vseh talcev in nezakonito pridržanih oseb, Savčenkova ne spada mednje. Za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti je dejal, da je Putin v Minsku ponovil svoje stališče, da bo o njeni krivdi ali nedolžnosti odločilo sodišče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaprtje meje z Rusijo ključno za uspeh mirovnega sporazuma Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je medtem za ameriško televizijsko mrežo CNN danes kot cilj Ukrajine izpostavil ponovno vzpostavitev nadzora na vzhodu Ukrajine, kot ključnega pomena za uspeh mirovnega dogovora iz Minska pa izpostavil zaprtje meje z Rusijo. Izrazil je upanje, da bo Moskva s svojim vplivom na upornike zagotovila, da bodo uresničili dogovorjeno, poroča dpa.

Dogovor predvideva popolno prekinitev ognja v regijah Doneck in Lugansk s 15. februarjem, kar je v soboto ob 23. uri po srednjeevropskem času. Dogovor predvideva tudi umik težkega orožja z območja konflikta, izpustitev zapornikov, umik tujih sil in oborožitve, razorožitev nelegalnih oboroženih skupin, ukinitev ukrajinskih omejitev na separatističnih območjih ter izvedbo ustavne reforme in ukrajinski prevzem izvajanja nadzora nad državno mejo do konca leta ob izpolnjevanju postavljenih pogojev.

V zadnjih 24 urah ubitih 27 ljudi Nasilje na vzhodu Ukrajine se medtem nadaljuje. Predstavniki vlade v Kijevu in separatistov so sporočili, da je bilo v zadnjih 24 urah ubitih 27 ljudi, civilistov in vojakov. Kijev trdi, da najhujši spopadi potekajo okoli Debalceva, železniškega križišča med Luganskom in Doneckom, kjer separatisti na območje izstreljujejo rakete. Spopadi potekajo tudi okoli mesta Doneck.

Ne spreglejte