Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 3. 2013,
19.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kenija

Sobota, 30. 3. 2013, 19.12

8 let

Kenyatta potrjen kot predsednik Kenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kenijsko vrhovno sodišče je potrdilo zmago Uhuruja Kenyatte na predsedniških volitvah 4. Marca in hkrati razsodilo, da so bile volitve izvedene svobodno in pravično, je sporočil vrhovni sodnik.

Kenyatto so na začetku meseca razglasili za zmagovalca volitev, a je rezultate hitro začel spodbijati njegov tekmec, kenijski premier Raila Odinga. Kenyatta je namreč absolutno večino presegel le za 8.100 glasov, Odinga pa je trdil, da je prišlo do volilnih prevar in nepravilnosti zaradi tehničnih težav pri štetju glasov.

Potem ko je vrhovni sodnik Willy Mutunga sporočil odločitev sodišča, je Odinga na novinarski konferenci zatrdil, da bo spoštoval odločitev vrhovnega sodišča in je priznal poraz na volitvah. Kenyatti, ki je prejel 50,07 odstotka glasov, je čestital za zmago na volitvah.

Mutunga je razkril, da je bila odločitev sodišča glede vseh vprašanj soglasna in pozval k miru v državi. "V tem zgodovinskem trenutku je vrhovno sodišče opravilo svojo ustavno dolžnost v skladu s slovesno zaprisego, ki jo je opravil vsak od nas. Sedaj so na vrsti prebivalci Kenije, njihovi voditelji, zasebni sektor in mediji, da opravijo svojo dolžnost in zagotovijo enotnost, mir, suverenost in blaginjo naroda," je dejal sodnik.

Po objavi odločitve vrhovnega sodišča je prišlo do izgredov med Odingovimi pristaši in policijo v mestu Kisumu, ki velja za Odingovo trdnjavo. V streljanju sta umrli dve osebi, 11 ljudi je bilo ranjenih. Tudi v prestolnici Nairobi so se zbrali privrženci Odinge in vpili: "Brez Raila ni miru".

Kenyatta bo kot novi kenijski predsednik uradno zaprisegel 9. aprila. Novi predsednik se bo moral junija soočiti s sojenjem pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) zaradi njegove domnevne vpletenosti v krvavo nasilje, ki je izbruhnilo po zadnjih predsedniških volitvah leta 2007 in v katerem je umrlo več kot 1.100 ljudi.

Ne spreglejte