Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 5. 2015,
14.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Avstrija Volkswagen Dietrich Mateschitz Red Bull

Sreda, 27. 5. 2015, 14.04

6 let, 7 mesecev

Kdo so najbogatejši Avstrijci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sto najbogatejših Avstrijcev je vrednih 170 milijard evrov.

Na seznamu najbogatejših Avstrijcev ni veliko presenečenj. Na prvem mestu je še vedno družina Piech-Porsche, sledi pa ji najbogatejši posameznik Dietrich Mateschitz, lastnik Red Bulla.

Najdonosnejši avtomobili, pijača in jeklo Lestvico je objavila avstrijska poslovna revija Trend. Kot rečeno, je na prvem mestu avtomobilski klan Piech-Porsche, ki je štiri leta na vrhu najbogatejših na tej lestvici. Z eno pomembno razliko – čeprav je za klanom viharno in škandalov polno leto, je svoje bogastvo enormno povečal, natančneje v enem letu za 20 milijard evrov. Zdaj so člani klana skupaj vredni 65 milijard evrov. Obogateli so predvsem na račun rasti vrednosti delnic Volkswagna, ki so v zadnjem letu zrasle za 18 odstotkov.

Na drugem mestu je malce ekscentrični lastnik Red Bulla Dietrich Mateschitz, katerega premoženje je vredno 7,6 milijarde evrov in ki se lahko poleg ekipe formule ena pohvali tudi z lastnim otokom blizu Fidžija. Tam gostom ponuja tudi izkušnjo plovbe z 1,7 milijona evrov vredno podmornico za ekstremne potope.

Tik za njim je družina industrialcev Flick, vredna 7,2 milijarde evrov.

Cesarica ležajev in cesar igralnih aparatov Največji skok na lestvici se je posrečil Marii-Elisabeth Schaeffler, lastnici Schaeffler Group AG, največjega svetovnega podjetja za proizvodnjo ležajev. Zaposluje 70 tisoč ljudi, njeno podjetje je pomemben dobavitelj avtomobilske industrije, je pa tudi delničarka podjetja Continental, kar ji je v zadnjem letu prineslo največ dobička, saj so njihove delnice poskočile. Tako so njeno bogastvo ocenili na 4,16 milijarde evrov, letos pa je uvrščena na šesto mesto.

Pred njo je še Johann Graf, ki prodaja igralne avtomate. Njegovo premoženje je vredno 5,2 milijarde evrov, svojo poslovno pot pa je začel s 3.000 evri, s katerimi je odprl zdaj zelo uspešno podjetje Novomatic.

Sledi mu Karl Wlaschek, ustanovitelj verige trgovin Billa. To je leta 1996 prodal za 1,1 milijarde evrov in se posvetil investicijam v nepremičnine. Očitno uspešno, saj je njegovo bogastvo ta hip ocenjeno na 4,16 milijarde evrov.

Kristalčki in bogata vdova Na lestvici so med desetimi najbogatejšimi tudi člani družine Swarovski, izdelovalci luksuznega steklenega okrasja. Tudi njihovo bogastvo je ocenjeno na 4,1 milijarde evrov. Sledi jim Frank Stronach, avstrijsko-kanadski podjetnik, ki prodaja avtomobilske dele in se ukvarja s konjskimi dirkami. Dovolj, da je s tem zaslužil štiri milijarde evrov.

Na devetem mestu je Heidi Horten, vdova nemškega trgovca Helmuta Hortna, ustanovitelja istoimenskih veleblagovnic. Podedovala je 3,5 milijarde evrov, kar ji zadostuje za to, da čas preživlja med Švico in Bahami, še najraje na svoji skoraj stometrski jahti Carinthia VII. Gospa Horten je gospoda Hortna srečala kot 19-letna tajnica, gospodu pa je bilo tedaj 51 let.

Stoti lastnik padlega Baumaxa Deseterico končuje družina Kaufmann , ki je obogatela z izdelavo papirja. Eden izmed njenih članov Andreas Kaufmann je leta 2004 kupil legendarnega proizvajalca fotoaparatov Leica.

Zadnji na seznamu stotih najbogatejših je Karlheinz Essl z družino, lastnik verige Baumax, ki je v stečaju. Trenutno je tako uspešnejši njegov sin, poznan avstrijski skladatelj Karlheinz Essl jr.

Ne spreglejte