Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 2. 2015,
21.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Al Kaida

Nedelja, 15. 2. 2015, 21.52

8 let

Kdo je na Al Kaidinem seznamu sovražnikov islama?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Köbenhavnu so streljali na umetnika, ki je na Al Kaidinem seznamu ljudi, ki jih je treba ubiti.

Napad v danski prestolnici ni bil naključen. v kavarni, v katero so streljali, je bil Lars Vilkis, švedski umetnik, ki je že prejel grožnje s smrtjo, ker je po mnenju islamistov blatil preroka. Njegovo ime je bilo zapisano tudi na seznamu ljudi, ki ga je Al Kaida marca 2013 objavila v svojem glasilu Inspire, s pripisom, da jih želijo žive ali mrtve zaradi žalitve islama. Poleg so bile objavljene fotografije ljudi, ki so užalili islam, ter pripis: "Krogla na dan drži nevernike stran."

Do zdaj so enega od njih že ubili - Stephana Charbonniera, urednika časopisa Charlie Hebdo. Nekaj izmed ljudi na seznamu je atentate preživelo, večina pa jih živi s stalnim varovanjem, ki jim ga zagotavljajo njihove vlade.

Desničarski nizozemski politik Nizozemski politik Geert Wilders je bil na seznam bržkone uvrščen zaradi ekstremnih sovražnih stališč do islama. Ustanovitelj Svobodne stranke je najbolj slaven po izreku "Ne sovražim muslimanov, sovražim islam". Trdi tudi, da zmerni muslimani ne obstajajo ter da bi morali na Nizozemskem Koran prepovedati, tako kot je prepovedan Hitlerjev Mein Kampf. Preroka Mohameda je označil za hudiča, predlagal pa je tudi, da bi morali na Nizozemskem uvesti poseben davek za tiste ženske, ki bi se hotele zakrivati. V nizozemskem parlamentu je zatrdil, da je islam trojanski konj v Evropi in seveda se zavzema za popolno prepoved priseljevanja.

Leta 2008 je sponzoriral kratek film Fitna, v katerem razlaga svoj pogled na to, da je terorizem navdihnjen s Koranom. Leto pozneje je avstralski islamski fundamentalist Feiz Mohammad na internetu pozval, da mora biti Wilders obglavljen.

Aktivistka za pravice žensk v islamu Na seznamu za umor je tudi nizozemska političarka somalijskega porekla Ayaan Hirsi Ali, zagovornica pravic žensk, goreča nasprotnica ženskega obrezovanja in kritičarka ekstremnega islama. Leta 2003 je v intervjuju dejala, da je bil "prerok Mohamed iztirjenec, ker se je pri 53 letih poročil s šestletno deklico, "in da je to zdaj ideal vseh muslimanskih moških. Bila je sodelavka Thea van Gogha pri filmu Submission o odnosu islama do žensk, ki je naletel na ogorčenje med nizozemskimi muslimani. Thea van Gogha je 2. novembra 2004 na ulici do smrti zabodel maroški islamist.

Od tedaj je med osovraženimi osebami islama tudi Ayaan Hirsi Ali. Istega leta so na internetu objavili rap skladbo, ki je pozivala k njenemu umoru. Še posebno je med islamisti osovražena od leta 2007, ko je v intervjuju za Evening Standard dejala, da je "islamska vizija kalifata podobna nacistični viziji, ki jo je imel Hitler". Do leta 2007 je bivala v varni hiši, ki je nizozemsko državo stala že več milijonov evrov, stroški pa so še bolj narasli, ko je sprejela delo v ZDA – tudi tam jo je varovala Nizozemska. Zato je ustanovila sklad, kjer zbirajo denar za varovanje vseh islamskih desidentov.

Osovraženi karikaturisti

Ni čudno, da je na seznamu tudi celotno uredništvo danskega dnevnika Jylland-Posten, ki je septembra 2005 objavilo 12 karikatur preroka Mohameda. Vsi so bili nemudoma deležni groženj s smrtjo, tako da je tedanji odgovorni urednik že nekaj dni po objavi karikatur najel zasebno varnostno službo za varovanje osebja in uredništva. Poleg Larsa Vilksa so na seznamu še Carsten Juste, tedanji odgovorni urednik, kulturni urednik Flemming Rose in karikaturist Kurt Westergaard, ki je preživel že poskus atentata. Leta 2010 je somalijski islamist vlomil v njegovo hišo, oborožen s sekiro. Westergaard se je skril v skrito varnostno sobo. Napadalca so varnostniki ranili in je bil obsojen na deset let zapora zaradi terorizma.

Zaradi karikatur Mohameda je na seznamu tudi ameriška karikaturistka Molly Norris, ki je ena od pobudnic mednarodnega dneva vsak naj nariše Mohameda, ki se je zgodil 20. maja 2010 v podporo svobode govora in umetniške svobode. Sama je podobo preroka narisala na domine in kavne skodelice. Nemudoma so ji grozili s smrtjo, jemenski radikalni imam Anwar al-Awlakipa je izdal tudi fatvo za njeno smrt. Na priporočilo FBI je nekaj tednov za tem "izginila" in glede na nedavno poročanje CNN je še vedno na neznani lokaciji.

Kopt in kontroverzni pastor Na Al Kaidinem seznamu je tudi koptski Egipčan, ki živi v ZDA, Morris Sadek, ki je na YouTubu objavil posnetek Innocence of Muslims, kar je pozneje imelo za posledico val antiameriških protestov po muslimanskih državah. Leta 2010 je protestiral na mestu napada 11. septembra in dejal, da je "islam zlo in kult".

S filmom naj bi bil povezan tudi kontroverzni ameriški pastor Terry Jones, a je na seznamu verjetno zaradi drugega razloga. Leta 2009 je napovedal, da bo sežgal Koran, češ da je to hudičeva knjiga. Leta 2012 je to dejansko storil. Dogodek je sprožil val protestov v muslimanskih državah, zaradi katerih so bile v Afganistanu tudi smrtne žrtve. Ko je hotel Koran sežgati tudi leta 2013, so ga ameriške oblasti aretirale, tik preden bi zažgal 2998 z bencinom prepojenih knjig. Prejel je nekaj sto groženj s smrtjo, ki jih objavlja na spletni strani. Pakistanska islamistična skupina Jamat-ud-Dawah je na njegovo glavo razpisala 2,2 milijona dolarjev nagrade.

Rushdie že 26 let z grožnjo smrti Na Al Kaidinem seznamu pa je tudi Salman Rushdie, ki že od 14. februarja 1989 živi pod grožnjo smrti, ki jo je v fatvi zanj razpisal ajatolah Homeini, in do zdaj še ni bila preklicana. Od tedaj živi pod stalnim varovanjem britanske vlade. Eden izmed njegovih osebnih stražarjev je o varovanju Rushdieja celo napisal knjigo.

Edini znani poskus atentata na Rushdieja se je zgodil 3. avgusta 1989, ko ga je s knjigo bombo poskušal ubiti Mustafa Mahmoud Mazeh . Bomba je eksplodirala prehitro in razneslo je dve nadstropji londonskega hotela. Ko je leta 2007 prejel viteški naslov, je vodja Al Kaide Ajman Al-Zavahiri ogorčeno dejal, da je Rushdie "žalitev za islam".

Za nekoga, ki že 26 let živi z grožnjo smrti, živi precej na očeh javnosti. Večino časa preživi v New Yorku, v tem času pa se je tudi trikrat poročil, vključno z ameriško-indijsko zvezdo Padmo Lakshim, voditeljico šova Top Chef.

Ne spreglejte