Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
6. 11. 2014,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

najbogatejši Samo Login Iza Login Ivica Todorić

Četrtek, 6. 11. 2014, 14.01

8 let

Kdaj bo najbogatejši Slovenec prehitel najbogatejšega Hrvata?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najbogatejša Slovenca, zakonca Samo in Iza Login, sta bogatejša od najbogatejšega Srba Miodraga Kostića, a zaostajata za najbogatejšim Hrvatom Ivico Todorićem.

V Sloveniji sta po lestvici revije Manager najbogatejša zakonca Samo in Iza Login, glavna ustanovitelja podjetja Outfit7, ki imata 617,2 milijona evrov premoženja.

Hrvaški trgovec in slovenska internetna zakonca Če primerjamo najnovejšo Managerjevo lestvico s spomladansko lestvico hrvaškega Forbesa najbogatejših v državah, ki so nastale na območju nekdanje Jugoslavije, ugotovimo, da sta zakonca Login druga najbogatejša.

Pred njima je le prvi mož Agrokorja Ivica Todorić, ki ima pod palcem 735 milijonov evrov. Skupina Agrokor, ki je zdaj tudi lastnik Mercatorja, se ukvarja s trgovsko dejavnostjo ter proizvodnjo pijač in hrane.

Najbogatejši Srb ima manj od zakoncev Login Slovenska internetna milijarderja pa sta bolj bogata kot najbogatejši Srb Miodrag Kostić, ki je "težak" okoli 520 milijonov evrov. Kostić, ki je po rodu Črnogorec, je lastnik MK Groupa, znan pa je tudi kot kralj sladkorja. Že njegov vzdevek pove, da je glavni vir njegovega bogastva proizvodnja sladkorja.

Najbogatejši Srbi so po Forbesu še lastnik Delte Holdinga Miodrag Mišković (507,3 milijona evrov), trije lastniki (prehrambne) skupine Viktorija (Stanko Popović, Zoran Mitrović in Milija Babović), ki imajo skupaj 487,8 milijona evrov, ter Miroslav Bogićević, lastnik koncerna Farmakom MB (484,4 milijona evrov).

Drugi najbogatejši Slovenec bogatejši od drugega najbogatejšega Hrvata Drugi srbski bogataši so manj bogati od drugega najbogatejšega Slovenca Sandija Češka, ki ima 390,7 milijona evrov. Češko, ki je ustanovitelj in večinski lastnik Studia Moderna, je bogatejši tudi od drugega najbogatejšega Hrvata Emila Tedeschija.

Tedeschi je lastnik prehrambne skupine Atlantic in ima 290 milijonov evrov bogastva. Tedeschijev Atlantic je od leta 2010 tudi lastnik Droge Kolinske.

Sodobni slovenski bogataši Od Tedeschija sta bogatejša tudi zakonca Albin in Tatjana Doberšek, ki sta pred tremi desetletji v Nemčiji ustanovila inženirsko podjetje Engineering Dobersek. Njuno premoženj je letos vredno 325,8 milijona evrov. Na Managerjevi lestvici sta na tretjem mestu.

Če primerjamo slovenske ter hrvaške in srbske bogataše, ugotovimo, da so viri bogastva hrvaških in srbskih bogatašev zlasti kmetijstvo, prehrambna industrija in trgovina, medtem ko so viri bogastva slovenskih bogatašev veliko bolj sodobni: internet, TV-prodaja, inženiring …

Najbogatejši Bosanec in najbogatejši Makedonec V BiH je po podatkih Forbesa najbogatejši Senad Džambić, lastnik trgovske verige Bingo. Ta trgovska veriga ima 230 milijonov evrov prihodkov. Najbogatejši Makedonec je Minčo Jordanov, ki je imel leta 2013 35 milijonov evrov premoženja.

Forbesovih podatkov za Črno goro ni. Po podatkih singapurskega podjetja Wealth-X, ki ocenjuje, koliko je bogatašev po svetu, naj bi lani v Črni gori živelo 20 ljudi, ki imajo pod palcem vsaj 22 milijonov evrov.

Po pisanju črnogorske spletne strani Monitor med najbogatejše Črnogorce spadata premier Milo Đukanović in njegova družina. Kot zanimivost: črnogorsko državljanstvo ima tudi nekdanji tajski premier Taksin Šinavatra, ta ima po Forbesu 1,3 milijarde evrov premoženja.

Ne spreglejte