Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 12. 2014,
11.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

otroci igrače

Četrtek, 4. 12. 2014, 11.21

8 let

Katere igrače otroke najpogosteje pripeljejo do urgence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čas obdarovanja za otroke ponavadi pomeni igrače. Veliko njih. A nedavni podatki ustanov kažejo, da nekatere od teh otroke pošiljajo na urgenco po tekočem traku. Najhujši je skiro.

Kar polovica ameriških otrok na urgenci zaradi skiroja Starši v dobri veri in z željo po izpolnitvi otrokovih želja pozabijo, da niso nevarne zgolj igrače, na katerih je nalepljeno opozorilo, s katerim se proizvajalci ščitijo pred morebitnimi sodnimi podvigi. Nedavno poročilo iz medicinskega glasila Clinical pediatrics razkriva, da je ena najnevarnejših igrač ena najbolj prisotnih in banalnih – običajen skiro.

V ZDA je po navedbah poročila med letoma 1990 in 2011 zaradi poškodb, povezanih z igračami, urgenco obiskalo 3.278.073 otrok, torej nekje 149 tisoč letno. Za kar 34,9 odstotka teh poškodb je bil "odgovoren" skiro ter njemu podobne igrače, ki omogočajo bolj ali manj vratolomno vožnjo. Tudi zadnji dve poročili komisije za varnost izdelkov v ZDA navajata skiro kot najnevarnejšo igračo.

Skiro priljubljen tudi v Sloveniji Vožnja s skirojem je sila priljubljena aktivnost otrok, tudi v Sloveniji je v zadnjih letih doživela pravo revitalizacijo. A zakaj je v ZDA toliko poškodb – so otroci manj motorično razviti, ali jim težave povzroča prekomerna teža, morda pomanjkanje primernih površin za vožnjo? Del odgovora je najbrž tudi v boljših statistikah in obsežnejšemu beleženju ter morda pretirani skrbi staršev, ki otroka za vsako prasko zvlečejo na urgenco.

Malčki v Sloveniji na urgenco zaradi kock in frnikol Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo preverili, katere igrače so se v praksi izkazale za najbolj tvegane za naše najmlajše. Po podatkih iz leta 2012 so v najmlajši starostni skupini (0 do 6 let) največ obiskov na urgenci povzročile igrače za oblikovanje/sestavljanje ter frnikole.

V starejših starostnih skupinah so bile tudi pri nas dejansko najbolj tvegane igrače, ki omogočajo neko obliko vožnje – tricikel, skiro ipd., na drugem mestu pa je bila različna otroška športna oprema. Slovenski podatki so v smislu obsega precej skromni (skupaj je v statistikah za leto 2012 zabeleženih le 28 poškodb z igračami), kar najverjetneje pomeni, da veliko primerov poškodb ostane nezabeleženih ali pa ostanejo na ravni domače oskrbe.

Ne spreglejte