Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2013,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pakistan Velika Britanija

Nedelja, 9. 6. 2013, 14.39

8 let

Karzaj pozval Veliko Britanijo k predaji pripornikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je zahteval, naj Velika Britanija vse afganistanske pripornike, ki so v rokah britanskih sil na jugu Afganistana, preda afganistanskim silam.

Nadaljnje zadrževanje priprtih bi bilo namreč po njegovih besedah lahko kršitev suverenosti države.

Britanska vlada se je na začetku meseca znašla pod plazom kritik, potem ko se je izkazalo, da na glavni britanski vojaški bazi na jugu Afganistana njihove sile brez uradnih obtožb zadržujejo približno 90 domnevnih upornikov.

Britanske sile lahko načeloma osumljence v Afganistanu priprejo za do 96 ur, a jih lahko zadržijo dlje v "izjemnih okoliščinah", kot je pridobivanje pomembnih informacij.

"Nadaljevanje zadrževanja teh zapornikov s strani britanskih sil bo kršitev afganistanske državne suverenosti in zakonodaje," je dejal Karzajev predstavnik Amal Faizi, ki je še dodal, da so kot skrajni rok za predajo določili 22. junij ter da je o tem obveščeno britansko veleposlaništvo v Kabulu.

Velika Britanija je pred kratkim sporočila, da bo začela s predajo pripornikov, potem ko je s tem procesom novembra lani prekinila zaradi poročil o zlorabah zapornikov, ki so pod nadzorom afganistanskih sil.

Karzaj je sicer zadrževanje Afganistancev s strani tujih sil spremenil v problematiko državne neodvisnosti. ZDA so sicer popolni nadzor nad zaporom Bagram marca končno predale afganistanskim silam po več mesecih Karzajevih pozivov.

Medtem pa je danes nemške vojake v okviru sil zveze Nato obiskal nemški zunanji minister Guido Westerwelle, ki se je želel informirati o izvedbi načrtovanega umika tujih vojakov iz Afganistana do konca leta 2014.

Na obisku je Westerwelle Afganistanu obljubil nadaljevanje nemške podpore tudi po umiku vojakov. "Afganistana ne bomo pustili na cedilu," je dejal zunanji minister ob odprtju prvega nemškega konzulata v Afganistanu izven Kabula. "Nemčija bo svoj obsežen civilni angažma nadaljevala in še naprej izobraževala afganistanske varnostne sile," je zagotovil Westerwelle.

Ne spreglejte