SiolNET. Novice Svet
2,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Karadžić odločitev haaškega sodišča označil za pošastno

2,08

termometer

Nekdanji politični voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić, ki ga je haaško sodišče 24. marca obsodilo na 40 let zapora za zločine med vojno v BiH, je razsodbo v prvem nastopu pred sodiščem po izreku sodbe označil za pošastno.

Na tehničnem zaslišanju pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije se je Karadžić znova izrekel za nedolžnega v vseh točkah obtožnice, vključno z genocidom.

 

Sodišče je tudi pozval, naj ga izpusti na prostost, da bi lahko pripravil pritožbo na odločitev sodišča.

 

"Namesto edine pravične odločitve o moji oprostitvi in dovoljenju, da se vrnem domov – v zaporu sem že pripravil prtljago – je zdaj znana pošastna razsodba, tako kot je bila pošastna obtožnica. Osem let sem zgledno sodeloval v procesu, da ne bi prispeval h kakršni koli kompromitaciji sodišča," je poudaril Karadžić na posebnem zaslišanju, ki so ga sklicali na njegovo zahtevo in na katerem naj bi govorili o njegovih težavah z duševnim zdravjem.

 

Haaško sodišče je Karadžića kot predsednika Republike Srbske in vrhovnega poveljnika vojske bosanskih Srbov med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995 spoznalo za krivega v desetih od 11 točk obtožnice, med drugim za genocid več kot osem tisoč Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in večletno obleganje Sarajeva, kjer je bilo v skoraj vsakodnevnem obstreljevanju ubitih več kot deset tisoč ljudi. Spoznalo ga je tudi za krivega pregona, iztrebljanja, umorov, deportacij, prisilnih premestitev, nasilja, nezakonitih napadov na civiliste nesrbske narodnosti ter zajetja talcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin