Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2024,
6.54

Osveženo pred

4 ure, 8 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
nominacije volitve ZDA Kamala Harris

Natisni članek

Torek, 6. 8. 2024, 6.54

4 ure, 8 minut

Kamala Harris zbrala 99 odstotkov glasov, pomerila se bo z Donaldom Trumpom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
Kamala Harris | Demokrati so sicer v ponedeljek sklenili spletno glasovanje o nominaciji Kamale Harris za predsedniško kandidatko. 59-letna Harrisova bo nominacijo uradno sprejela na demokratski konvenciji v Chicagu sredi avgusta. | Foto Reuters

Demokrati so sicer v ponedeljek sklenili spletno glasovanje o nominaciji Kamale Harris za predsedniško kandidatko. 59-letna Harrisova bo nominacijo uradno sprejela na demokratski konvenciji v Chicagu sredi avgusta.

Foto: Reuters

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v ponedeljek po zaključku virtualnega glasovanja za uradno demokratsko predsedniško kandidaturo zbrala 99 odstotkov glasov, so sporočili iz stranke. Večino glasov za nominacijo je sicer zbrala že kmalu po začetku glasovanja v petek. Harrisova se bo tako novembra na volitvah pomerila z republikancem Donaldom Trumpom.

59-letnica je bila sicer edina kandidatka na virtualnem glasovanju za predsedniško nominacijo, na katerem je prejela 99 odstotkov od približno 4500 oddanih glasov. Nominacijo bo uradno sprejela na demokratski konvenciji v Chicagu sredi avgusta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Harrisova ima za seboj zgodovinski zagon, ko se lotevamo zadnjih korakov pri njenem uradnem potrjevanju kot kandidatke naše stranke. Kmalu bo čas, da se zberemo v Chicagu, kjer bomo skupaj praznovali in Američanom jasno povedali, da je demokratska stranka stranka svobode, demokracije, pravic in ljudi," sta v skupni izjavi dejala predsednica odbora za demokratsko nacionalno konvencijo Minyon Moore in predsednik Nacionalnega odbora stranke Jaime Harrison.

V predsedniško tekmo je vstopila potem, ko je predsednik Joe Biden 21. julija sporočil, da se ne bo potegoval za nov mandat in izrekel podporo podpredsednici. Ta je nato dobila tudi podporo večine uglednih demokratov.

Znano naj bi bilo ime podpredsedniškega kandidata

Harrisova naj bi danes tudi sporočila, kdo bo njen podpredsedniški kandidat v volilni tekmi. Pričakovati je, da bo skupaj z njim že nastopila na današnjem predvolilnem zborovanju v Filadelfiji v zvezni državi Pensilvanija.

Harrisova, ki si je že zagotovila predsedniško nominacijo demokratske stranke, se je v preteklih dneh pogovarjala z več potencialnimi kandidati za podpredsednika. Seznam kandidatov se je nazadnje skrčil na pet imen, pri čemer je Harrisova v nedeljo v Washingtonu opravila pogovore s tremi vodilnimi, in sicer guvernerjem Pensilvanije Joshem Shapirom, senatorjem iz Arizone Markom Kellyjem in guvernerjem Minnesote Timom Walzem.

Kot favorit se je v preteklih dneh omenjal 51-letni Shapiro, ki po poročanju medijev velja za dokaj zmernega in je zelo priljubljen.

Ko bo izbrala svojega podpredsedniškega kandidata, namerava Harrisova skupaj z njim obiskati ključne zvezne države, kjer so republikanski in demokratski predsedniški kandidati običajno najbolj izenačeni, začenši s Pensilvanijo.

Kamala Harris
Novice Moški obtožen groženj podpredsednici ZDA Harrisovi
Kamala Harris
Novice Kamala Harris v pogovorih s potencialnimi podpredsedniškimi kandidati
Kamala Harris
Novice Predsedniška kandidata v ZDA se ne strinjata glede prvega televizijskega soočenja
Kamala Harris
Novice Kamala Harris zbrala dovolj glasov za predsedniško kandidaturo
Ne spreglejte