Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
20. 11. 2015,
14.15

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Uroš Svete orožje naboji

Petek, 20. 11. 2015, 14.15

1 leto, 10 mesecev

Kako ostrostrelci z najnovejšo tehnologijo postajajo še bolj smrtonosni (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Glavni cilj orožarske industrije je razviti popolnoma avtonomno orožje in strelivo, ki bo sposobno samo identificirati tarčo in jo uničiti.

Oglejte si testiranje pametnega naboja EXACTO, ki je sposoben med letom spremeniti smer. Razvoj naboja financira ameriška Agencíja za napredne obrambne analize.

Teroristične organizacije, ki se bojujejo proti najmočnejšim državam na svetu, uporabljajo predvsem množične napade na civiliste s smrtonosnimi posledicami, na drugi strani pa si vojske teh držav prizadevajo izpopolniti ciljno delovanje orožja, ki povzroča minimalne civilne žrtve.

Posebno mesto pri tem ima razvoj ostrostrelnega orožja in nabojev, ki lahko sami prepoznajo svojo tarčo in ki so sposobni med letom spremeniti smer, poudarja britanski Economist.

Mikroelektronika vstopa na področje pehotnega strelnega orožja "V veliki večini so danes na bojiščih klasični ostrostrelci z nevodenim strelivom, a orožarska industrija že nekaj časa poskuša razviti orožje, pri katerem bi lahko vplivali na let naboja po zraku in ki bi prepoznavalo svoje in nasprotnikove vojake, s čimer bi preprečili prijateljski ogenj. Mikroelektronika prav gotovo vstopa tudi v področje pehotnega strelnega orožja," poudarja obramboslovec Uroš Svete.

Z uporabo oborožitvenega sistema z vodenim strelivom, ki ga je razvilo podjetje TrackingPoint iz Teksasa, je mogoče zadeti tarčo, ne da jo gledamo. Oglejte si, kako.

Bo ostrostrelsko orožje že kmalu postalo popolnoma samostojno, ostrostrelec pa bo postal odveč? "To je absolutno mogoče. Že zdaj imamo bojne postaje, ki so sposobne delovati samostojno in ki same zaznajo tarčo. V prihodnosti lahko pridemo do tega, da bi ti sistemi lahko delovali samostojno, tako kot droni, vendar se pri tem pojavi vprašanje vojaške etike in mednarodnega prava," meni Svete.

V ZN pobuda za prepoved avtonomnih bojnih sistemov Tehnično je tako po njegovih besedah mogoče, da dron ali bojna postaja z nameščeno ostrostrelno puško z uporabo senzorjev zazna tarčo in če je tarča v skladu z njenimi algoritmi, puška deluje sama. Se pa pri tem pojavi vprašanje odgovornosti in zlorab.

V Združenih narodih je zato že nastala pobuda, da bi se vsi avtonomni bojni sistemi, ki bi lahko delovali brez avtorizacije človeka, prepovedali.

Specialne sile bodo imele vse pomembnejšo vlogo "Zahodne vojaške sile, zlasti ZDA, se močno osredotočajo na tako imenovano ciljno nevtraliziranje tarč, kar pomeni, da se poskušajo izogibati kolateralni škodi, zato se uporablja drone kot tudi ostrostrelne sisteme. Pričakujem, da bodo zlasti specialne sile imele v prihodnjih konfliktih vse pomembnejšo vlogo in da bo tudi to orožje bistveno bolj v uporabi," pravi Svete.

Glavni cilj vojaške industrije je, kot pravi, popolnoma pametni naboj s senzorji, s pomočjo katerih bi znal ugotoviti, kaj se dogaja z zračnim pritiskom, vlago in rotacijo zemlje. Druga možnost je, da bi strelec vplival na sam naboj in imel z njim optično oziroma infrardečo povezavo.

V spodnjem videoposnetku si oglejte še eno pametno ostrostrelno puško, ki jo je razvilo podjetje TrackingPoint.

Sprememba smeri naboja poveča varnost strelca To bi otežilo tudi delovanje protiostrostrelskega orožja. Če bi ostrostrelec lahko vplival na to, da bi naboj prišel iz druge strani, kot je bil izstreljen, bi namreč s tem lahko preslepil protiostrostrelska orožja, s čimer bi se povečala njegova varnost, še pravi Svete.

Ne spreglejte