SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako je pilot v smrt popeljal 149 ljudi (foto in video)

0

termometer

Foto: Reuters

Pred enim letom je svet obšla novica o padcu potniškega letala v Španiji. Kmalu se je izkazalo, da ne gre za le še eno nesrečo, Airbus A320 je v goro v francoskih Alpah namerno pognal kopilot.

Izkazalo se je, da se je 28-letni nemški pilot Andreas Lubitz, ki je imel psihične težave, tistega usodnega torka zaklenil v pilotsko kabino, nekaj minut pozneje pa se je letalo zaletelo v južno stran manjšega od vrhov masiva Trije škofje (Massif des Trois-Évêchés, najvišji vrh je visok 2.961 metrov) okoli dva kilometra od vasice Le Vernet. Kaj je pilota gnalo v grozljivo dejanje, najverjetneje ne bo nikoli znano, je pa znano, kako so si sledili dogodki pred usodnim trkom.

Pred vzletom

Ko je pilot začel svoje poročilo med potjo iz Düsseldorfa v Barcelono sredi poleta, so bili Lubitzovi odgovori odrezavi, vendar je smel leteti, saj je prestal vse zdravniške teste.

9.01

Foto: Reuters

Letalo Airbus A320 nemške letalske družbe Germanwings je poletelo iz Barcelone proti Düsseldorfu, kjer naj bi pristalo 90 minut pozneje. Na poletu 4U9525 je bilo 144 potnikov in šest članov posadke.

9.15

Foto: Reuters

Lubitz in pilot sta se vljudno pogovarjala.

9.27

Foto: Reuters

Letalo je doseglo svojo najvišjo višino pri 11.500 metrih, ko se je približevalo jugu Francije.

9.30

Foto: Reuters

V pilotski kabini je bilo slišati, kako se zaprejo vrata, in pilota, ki je Lubitzu rekel: Ti imaš nadzor.

9.31

Lubitz je pritisnil gumb za avtopilota.

9.31–9.40

Foto: Reuters

Pilot se je vrnil pred vrata pilotske kabine, potem ko jo je zapustil, da je odšel na stranišče, a ni mogel vstopiti, ker so bila vrata zaklenjena. Kopilot ni hotel odpreti vrat. Na posnetku iz kabine je slišati razbijanje po vratih, ki so jih skušali vdreti.

9.35

Nadzorniki poletov niso mogli navezati stika z letalom, ki je hitro izgubljalo višino.

9.39

Foto: Reuters

Tik preden se je letalo zaletelo v goro, je bilo slišati grozljive krike potnikov. Kopilot je bil pri zavesti in je normalno dihal vse do trka.

9.40

Zvezo med letalom ter francoskim radarjem in francoskimi nadzorniki poletov so izgubili, ko je bilo letalo na višini okoli 1.820 metrov.

9.41

Foto: Reuters

Letalo se je zaletelo v goro. Pozneje je direktor družbe Germanwings razkril, da je letalo v osmih minutah padlo z višine 10.900 metrov na okoli 1.800 metrov. V goro se je zaletelo pri hitrosti 700 kilometrov na uro.

10.30

V medijih so se pojavile prve novice o nesreči letala v francoskih Alpah.

11.39

Foto: Reuters

Letalo bi moralo pristati v Düsseldorfu, a tja ni nikoli prišlo.

11.55

Foto: Reuters

Francoski preiskovalci so opisovali grozovito prizorišče trka letala v goro: "Videli smo letalo, ki ga je dobesedno raztrgalo. Trupla so povsem izmaličena. Niti en del letala ni ostal cel." Francoska policija je potrdila, da trka ni preživel nihče.

Sreda, 25. marec 2015

Foto: Reuters

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je možnost terorizma izključil kot zelo malo verjetno, strokovnjaki pa so medtem pregledovali črno skrinjico.

Četrtek, 26. marec 2015

Foto: Reuters

Francoski tožilec Brice Robin je sporočil, da obstajajo zelo močni indici o namernem trku letala v goro. Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr je zatrdil, da je Lubitz prestal vse zdravniške teste in druge teste, ki jih morajo prestati piloti. Tudi on je potrdil, da je letalo namerno trčilo v goro.

Uničenje, ki ga je povzročil trk:

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin