Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2015,
8.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Avstralija

Petek, 13. 3. 2015, 8.55

8 let

Kako je avstralski najstnik odličnjak postal džihadist

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avstralski najstnik, ki se je domnevno ta teden razstrelil v Iraku, je v blogu opisal svojo pot od odličnega učenca do džihadista.

Gre za 19-letnega Avstralca Jaka Bilardija, čigar smrti avstralske oblasti sicer uradno niso potrdile, a videoposnetek skrajne skupine Islamska država ga prikazuje na vozniškem sedežu avtomobila, s katerim so ta teden v iraškem mestu Ramadi izvedli samomorilski napad.

Pripadniki islamske skupnosti v Melbournu in več najstnikov so potrdili, da gre na posnetku res za Bilardija, ki se je spreobrnil v islam, potem ko je njegova mati umrla za rakom. Avstralijo je zapustil lani.

Talibani so se mu zdeli ponosni ljudje, ki branijo domovino "Zdaj, ko se bliža moje mučeništvo, bi vam rad povedal svojo zgodbo, kako sem iz ateističnega dijaka postal vojak kalifata, ki je pripravljen dati življenje za islam," je Bilardi zapisal v blogu.

V njem je zapisal, da je bilo njegovo življenje v Melbournu kljub običajnim vzponom in padcem povsem običajno, je pa že kot otrok po televiziji gledal poročila o napadih na talibane. Ti so se mu zdeli skupina ponosnih ljudi, ki branijo domovino. Sčasoma je postal obseden s politiko, ravnanje Zahoda, zlasti v Iraku in Afganistanu, se mu je zdelo zlagano.

Šlo naj bi za zelo bistrega, a osamljenega otroka Zapisal je, da je razvil sovraštvo do celotnega sistema v Avstraliji in odločil se je, da državo zapusti.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je raven izražanja v blogu za najstnika sicer neobičajna, vendar pa je zelo verjetno avtentičen. Šlo naj bi za zelo bistrega, a osamljenega otroka.

V blogu pa je opisal tudi načrt B, to je organizacijo bombnih napadov v Avstraliji, če bi mu oblasti preprečile odhod na Bližnji vzhod.

Po podatkih avstralske vlade se v vrstah Islamske države v Siriji in Iraku bori kakšnih 90 Avstralcev.

Ne spreglejte