Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
30. 9. 2015,
16.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nemčija konkurenčnost

Sreda, 30. 9. 2015, 16.25

8 let

Kako bleščeča je prihodnost naše najpomembnejše partnerice?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu ima Švica, v evroobmočju pa je zdaj prva Nemčija. Na papirju je torej prihodnost Nemčije bleščeča. Bo tako tudi po izbruhu afere Volkswagen?

Po lestvici konkurenčnosti za obdobje 2015-2016, ki jo pripravlja Svetovni gospodarski forum (WEF), se je Nemčija, naša največja trgovska partnerica, med 140 državami uvrstila na četrto mesto. To je dvig v primerjavi z letom prej, ko je bila na petem mestu.

Lani še Finska, letos je najbolj konkurenčna v evroobmočju Nemčija A bolj kot zasluga Nemčije je vzpon na četrto mesto posledica padca Finske. Ta nekdanja vzorčna država, ki se je pred leti skoraj vedno uvrščala med prve tri najbolj konkurenčne države na svetu, je letos padla na osmo mesto.

Nemčija je tako letos najbolj konkurenčno evrsko gospodarstvo, na stari celini pa je pred njo le Švica, ki je prva tudi na svetu. Alpski državi družbo med prvimi tremi delata še Singapur in ZDA. Slovenija je na lestvici konkurenčnosti letos na 59. mestu, lani je bila na 70. mestu.

Prezgodaj še za analizo posledic izpušne afere Kot piše nemški časnik Die Welt, je Made in Germany zaradi afere Volkswagen izgubil nekaj leska, a vsaj na papirju je Nemčija še v starih tirnicah. Po mnenju ustvarjalcev lestvice konkurenčnosti je še prezgodaj za analize o tem, kakšne posledice za nemško gospodarstvo bo imela zgoraj omenjena afera.

Nemčija, ki je znana po svoji avtomobilski in strojni industriji ter uspešnih majhnih in srednjih podjetjih, je v primerjavi z lani izboljšala svojo inovativnost, kar je posledica izdatkov za raziskave in razvoj, uvajanja novih tehnologij ter sodelovanja med podjetji in univerzami.

Finančna disciplina, a pretoga zaposlovalna politika Tudi zmanjševanje zadolženosti in finančno disciplino so avtorji lestvice pozitivno ocenili. Glede zdajšnjega migrantsko-begunskega vala pa so v WEF prepričani, da Nemčiji prinaša več priložnosti kot tveganj. Šibki točki Nemčije pa sta med drugim pretoga zaposlovalna politika, ki ne omogoča preprostega in hitrega zaposlovanja ter odpuščanja, ter slaba udeležba žensk v gospodarstvu.

Ne spreglejte