Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2013,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pogrešan

Četrtek, 14. 2. 2013, 12.57

8 let

Kaj se je zgodilo z 20 zaporniki iz Cijinih skrivnih zaporov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav je Barack Obama že pred štirimi leti ukazal zaprtje Cijinih skrivnih zaporov, pa je usoda nekaterih zapornikov, ki so jih v teh zaporih tudi mučili, neznana.

Predsednik ZDA Barack Obama je z nastopom svojega prvega mandata odredil zaprtje skrivnih Cijinih zaporov, v katerih so zadrževali osumljence terorizma, ki so jih tudi mučili, Obamov nominiranec za direktorja Cie John Brennan pa je na nedavnem zaslišanju pred senatnim odborom dejal, da Cia ne uporablja več skrivnih zaporov.

Po pisanju spletne strani Huffington Post pa ZDA z zaprtjem teh zaporov niso končale vseh tekočih aktivnosti. Že leta 2009 je raziskovalna novinarka Dafna Linzer, ki sicer piše za ProPublico, naštela več kot 30 imen, ki jih je Cia v teh skrivnih zaporih zadrževala in so še vedno pogrešani. Od takrat so minila štiri leta, nekateri izmed teh zapornikov so se že pojavili, vendar pa je najmanj 20 zapornikov še vedno pogrešanih.

Nekateri zaporniki so se pojavili po arabski pomladi Organizacija Open Society Foundations' Justice Initiative je pretekli teden v poročilu razkrila, kaj se je zgodilo z nekaterimi zaporniki. Tako poročilo navaja, da se jih je nekaj pojavilo po arabski pomladi, eden od zapornikov pa je umrl. Pojavlja pa se vprašanje, kako verodostojno je poročilo, saj se je zanašalo predvsem na poročanja medijev in informacije, ki so jih zbrale različne skupine za zaščito človekovih pravic, piše Huffington Post.

Poročilo razkriva, da je takšnih 136 zapornikov, ki so bili ali zaprti v Cijinih skrivnih zaporih ali pa del programa izročanja, po katerem so domnevne teroriste sprejele druge države, kjer so jih zasliševali in mučili. Poročilo navaja 54 držav, s katerimi je Cia sodelovala, vendar pa ZDA niso komentirale tega, kako natančno je poročilo, hkrati pa niso razkrile, s katerimi državami so dejansko sodelovale pri zasliševanju terorističnih osumljencev.

Ameriška vlada identificirala le 16 ljudi, ki so bili zaprti v teh zaporih Kaj se je zgodilo s preostalimi osumljenci, ni znano. Leta 2007 je takratni direktor Cie Michael Hayden povedal, da je Cia v skrivnih zaporih zadrževala manj kot sto ljudi, vendar je ameriška vlada identificirala le 16 ljudi, ki so bili podvrženi krutim zasliševalnim tehnikam v skritih zaporih, še piše Huffington Post. Nekdanji predsednik George Bush mlajši je obstoj skrivnih zaporov potrdil leta 2006, v isti sapi pa napovedal premestitev 14 osumljencev v zapor Guantanamo Bay na Kubi.

Veliko preostalih stvari je o Cijinih skrivnih zaporih še vedno neznanih. Predsednik Barack Obama je morda res zahteval zaprtje zaporov, vendar ni odpravil možnosti izročanja osumljencev drugim državam, kjer jih lahko za kratek čas zadržijo. Obama je prepovedal mučenje, vendar pa nihče izmed zasliševalcev, ki so uporabljali brutalne zasliševalne tehnike, za ravnanje z zaporniki ni bil obtožen, še piše Huffington Post.

Zaupno poročilo senatnega obveščevalnega odbora razkriva veliko Senatni obveščevalni odbor je pred kratkim končal šest tisoč strani dolgo poročilo o skrivnih zaporih. Na Brennanovem zaslišanju je senator Jay Rockefeller dejal, da poročilo kaže na to, da so zasliševalni program vodili ljudje, ki ne poznajo okoliščin, izvajali so ga ljudje brez izkušenj, upravljali pa so ga ljudje, ki se niso osredotočali na podrobnosti. Rockefeller je eden redkih, ki so poročilo lahko prebrali, saj je to še vedno zaupno.

Ne spreglejte