Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
21. 1. 2016,
13.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti Srbija Hrvaška Makedonija

Četrtek, 21. 1. 2016, 13.09

8 let

Kaj se dogaja na balkanski begunski poti?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Odločitev Avstrije, da bo omejila število beguncev, ki lahko zaprosijo za azil, je v državah na balkanski migracijski poti sprožila domino efekt protiukrepov. Najhuje je na grško-makedonski meji.

Nekaj ur preden je Avstrija uvedla strožji nadzor sprejemanja beguncev in migrantov in napovedala kvote, koliko prosilcev za azil bo v prihodnje sprejemala, je Makedonija zaprla mejo z Grčijo. Na nikogaršnjem ozemlju med državama je ostalo ujetih več sto ljudi, ki so bili noč prisiljeni preživeti na hudem mrazu. Kaj bo storila Makedonija? Kot so sporočili iz tamkajšnjega notranjega ministrstva, je zaprtje meje začasen ukrep, razlog za zaprtje pa so prevalili na Slovenske železnice, ki da imajo težave pri prevozu beguncev in migrantov proti Avstriji. Na Slovenskih železnicah so te informacije zavrnili in pojasnili, da promet na slovenskem železniškem omrežju poteka nemoteno, kar velja tudi za vlake z begunci in migranti. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na makedonsko policijo, so danes mejni prehod blizu Gevgelije odprli, a le za begunce iz Sirije, Iraka in Afganistana ob predpogoju, da sta končna cilja Avstrija ali Nemčija.

Grška policija pa je sporočila, da bo vse migrante na meji, ki prihajajo iz držav, kot so Pakistan, Alžirija in Maroko, poslala nazaj v Atene.

Makedonija mejo v preteklosti že zaprla Makedonija je sicer svojo mejo z Grčijo za nekaj dni zaprla že lanskega novembra, a jo nato znova odprla, uvedla določene omejitve pri prehodu meje in postavili nekaj kilometrov dolgo ograjo vzdolž meje z Grčijo. Srbija bo sledila odločitvam ostalih držav Trenutno Srbija dovoljuje nadaljevanje poti beguncem, ekonomskih migrantom pa nadaljevanje poti proti Hrvaški pa ne omogoča. Migrante, ki prihajajo predvsem iz severnoafriških držav pošilja v zbirne centre, kjer imajo možnost zaprositi za azil. Ali bodo te osebe vračali v države izvora, kjer ni vojne in posledično njihova življenja niso ogrožena, ostaja še neznanka.

Ostrejši ukrepi tudi na Hrvaškem Hrvaška vlada je sporočila, da bodo v državo po novem spuščali le tiste begunce in migrante, ki nameravajo zaprositi za azil v Avstriji ali Nemčiji. To je prvi večji obrat v "politiki odprtih vrat", ki jo je zagovarjal odhajajoči predsednik vlade Zoran Milanović.

Notranji minister Ranko Ostojić je dodal, da bo Hrvaška ravnala tako kot ostale države v regiji, ki so "dobile obvestilo o novem režimu sprejemanja beguncev in migrantov". Hrvaška bo tako v državo spuščala le tiste begunce, ki bodo za azil zaprosili v Avstriji ali Nemčiji.

A že v kratkem se napovedujejo še ostrejši ukrepi naše južne sosede. Konservativna vladna stranka HDZ, ki jo vodi Tomislav Karamarko, je namreč že tekom predvolilne kampanje napovedala postavitev ograje na meji s Srbijo.

Ne spreglejte