Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 9. 2015,
10.12

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

begunci Lezbos prtljaga

Sreda, 16. 9. 2015, 10.12

5 let

Kaj prebežniki vzamejo s seboj, ko bežijo pred vojno (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Fotograf Tyler Jump je skupaj z Mednarodnim reševalnim odborom (International rescue Committee) posnel serijo fotografij, ki prikazujejo, s čim v torbah prebežniki bežijo vojni.

Fotoreporter Tyler Jump na pobudo Mednarodnega reševalnega odbora spremlja prebežnike na grškem otoku Lezbos – tja je v zadnjem letu prispelo vsaj sto tisoč ljudi iz Irana, Afganistana in Sirije. Ti svoje domove in domovino praviloma zapustijo v naglici, so zapisali pri odboru, v kakšnem položaju so se znašli begunci, pa so želeli prikazati tudi s fotozgodbo. Fotografa je zanimalo, katere so tiste nujne stvari, ki jih prebežniki vzamejo na tudi več tisoč kilometrov dolgo pot proti Evropi. Oziroma, zapisano pravilneje, kaj jim je še ostalo, potem ko so po plovbi dosegli grško obalo.

Svoje torbe so odprli mati, otrok, najstnik, farmacevt, umetnik in 31-članska družina. "To, kar nosijo s seboj, pripoveduje zgodbe o njihovi zgodovini, družini in upih za prihodnost," so zapisali na spletni strani designboom.com.

Torba šestletnega dečka

Šestletni deček iz Damaska v Siriji je svoje reči spravil v pisan otroški nahrbtnik. Tak, s kakršnim se dečki njegove starosti običajno vsako jutro odpravijo v vrtec.

Torba 20-letne mamice

Dvajsetletna mati, ki je iz Sirije pobegnila skupaj z možem in desetmesečno hčerko. Najprej so prečkali mejo s Turčijo, tam preživeli teden dni, nato pa se vkrcali na gumijast čoln in odšli proti Evropi.

"Vse, kar nosim s seboj, je namenjeno hčerki, da jo zaščitim pred boleznijo," je fotografu povedala mlada mati. "Ko smo prispeli v Grčijo, mi je prijazen gospod podaril dve pločevinki s hrano, neki drugi moški pa nam je poklonil piškote in vodo, ko je zagledal mojo hčerko."

Torba 17-letnega Afganistanca

Sedemnajstletnik iz Kunduza v Afganistanu je do Lezbosa prispel po več tisoč kilometrov dolgi poti. S severa Afganistana je prebežal v Iran, od tam pa pešačil v Turčijo, od koder je s čolnom odplul proti grškemu otoku. Pravi, da še ne ve, kam bo odšel od tam.

"Hočem imeti belo kožo in urejeno pričesko, nočem, da vedo, da sem prebežnik," je povedal najstnik fotografu. Boji se namreč, da ga bo kdo prijavil policiji.

Ena in edina torba 31-članske družine

Družina iz Sirije šteje 31 članov, vsak med njimi je s seboj na pot vzel dve torbi. Na morju, nekje med Turčijo in Grčijo, je njihov čoln začel toniti, uspelo jim je rešiti le eno torbo.

"Upam, da umremo. Ni vredno, da živimo takšno življenje. Vsi so zaprli vrata pred nami, prihodnosti za nas ni," je povedal eden od štirih moških članov družine, v kateri je še sedem žensk in 20 otrok.

Torba 20-letnega umetnika iz Sirije

Dvajsetletni umetnik je v Siriji sedem let igral kitaro in slikal, od doma pa ga je pregnal bombni napad. Pograbil je drobne predmete, ki so mu pri srcu, in odšel v Turčijo.

"Odšel sem z dvema torbama, a moški, ki nam je pomagal čez mejo, nam je dovolil vzeti le eno. V drugi torbi so bila vsa moja oblačila, to je vse, kar imam," je povedal mladi prebežnik.

Torba 34-letnega farmacevta iz Sirije

Sirski farmacevt je star 34 let, v Grčijo pa je priplul iz Turčije.

"Za seboj sem pustil starše in sestro. Mislil sem si: če umrem na tem čolnu, bom vsaj umrl s fotografijami svoje družine v bližini," je povedal mladenič, ki želi pot nadaljevati proti Nemčiji. Tam je njegov oče kot zdravnik preživel osem let.

Ne spreglejte