Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2013,
15.29

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenija Hrvaška Ljubljanska banka Jelko Kacin

Petek, 8. 3. 2013, 15.29

3 leta, 4 mesece

Kacin kritičen do Zagreba zaradi objave memoranduma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav evropski poslanci iz Slovenije rešitev spora glede LB pozdravljajo, pa je Kacin kritiziral hrvaško stran, ker je besedilo memoranduma takoj objavila.

Jelko Kacin (Alde/LDS) se strinja, da je memorandum med vladama Slovenije in Hrvaške o preseganju zapleta glede Ljubljanske banke, ki naj bi ga v ponedeljek podpisala premiera obeh držav, pomemben korak in dosežek, ki bo pozitivno vplival na odnose med državama in narodoma. Dogovor podpira in želi čim prej videti njegovo "potrditev s konkretnimi dejanji".

"Pri tem mislim predvsem na dejstvo, da gre za mednarodni pravni akt, ki mora biti spremljan in v celoti potrjen z vso potrebno zakonsko proceduro, ki ne bo dovolila nobenih naknadnih reinterpretacij," je poudaril v današnjem sporočilu za javnost.

Kacin še meni, da bi morala kljub časovni stiski memorandum pred podpisom obravnavati tudi odbora DZ za finance in za zadeve EU. Sedaj se namreč obeta, da bodo podpisu sledili "poskusi saniranja in zmanjševanja stranske škode" ter da "bomo ob ratifikaciji spet imeli razpravo o nepotrebnih rečeh", je opozoril na novinarski konferenci v Ljubljani, ki je bila posvečena plenarnemu zasedanju Evropskega parlamenta prihodnji teden v Strasbourgu.

"Nepremišljeno", "nekorektno" in "nepotrebno" dejanje Sicer pa je Kacin predvsem ostro kritiziral potezo hrvaške vlade, ki je besedilo memoranduma že v četrtek objavila na spletu. To je označil kot "nedopustno napako" ter kot "nepremišljeno", "nekorektno" in "nepotrebno" dejanje, ki bo škodilo predvsem samemu Zagrebu.

Že pred podpisom memoranduma se je namreč tako sprožil plaz različnih interpretacij vsebine memoranduma in pa tudi kritik na račun vlade. Poleg tega je prehitra objava škodila "pozitivnemu naboju" in "sinergijskim učinkom", ki bi jih memorandum in nato ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe imela na odnose med državama ter tudi širše na Zahodnem Balkanu.

Poleg tega je evropski poslanec spomnil tudi, da še naprej ostaja nerešeno vprašanje neprenesenega dolga varčevalcev LB Zagreb. Kot je poudaril, gre za "hrvaške izbrisane", ki jim država ni izdala potrebnih dokumentov in zato niso imeli pravice prenesti svojih vlog iz LB Zagreb na hrvaške banke. Hrvaška mora ta problem po besedah Kacina nujno čim prej rešiti.

Fajonova opozarja, da ne zagotavlja dejanske prekinitve vseh sodnih postopkov Tanja Fajon (S&D/SD) je na novinarski konferenci podobno kot že v četrtek v pisni izjavi za javnost pozdravila memorandum in izrazila upanje, da mu bo zdaj sledila ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe z EU v slovenskem parlamentu.

Obenem pa Fajonova opozarja, da memorandum ne zagotavlja dejanske prekinitve vseh sodnih postopkov proti LB na hrvaških sodiščih, ampak zgolj njihovo prekinitev oziroma zaustavitev. "Vseeno pričakujem, da bomo v Sloveniji poskrbeli, da memorandum naši državi ne bo škodil ter da bodo po podpisu vsi postopki ratifikacije gladko stekli," je dejala. Enakega mnenja je njena strankarska kolegica Mojca Kleva Kekuš.

Mazej Kukovičeva in Jordanova nista imeli pripomb na dogovor Zofija Mazej Kukovič in Romana Jordan (obe EPP/SDS) sta po drugi strani memorandum pohvalili in izrazili zadovoljstvo, da je bil dosežen dogovor, ter nista izpostavljali kakšnih težav oziroma pomislekov v zvezi z njim. Obe sta zatrdili, da je bil med evropskimi poslanci iz vrst EPP zelo pozitivno sprejet. Jordanova je še izrazila veselje, "da je proces odpiranja Evropske unije mehanizem, ki pomaga reševati probleme, in ne mehanizem, ki bi odpiral stare rane".

Ne spreglejte