Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2012,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Julija Timošenko

Petek, 26. 10. 2012, 12.20

8 let

Julija Timošenko tokrat v ozadju ukrajinskih parlamentarnih volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Glavna vodja opozicije v Ukrajini Julija Timošenko je še vedno v zaporu, kljub temu pa se je pred volitvami močno trudila, da bi združila razklano opozicijo. Ji bo uspelo premagati Janukoviča?

Čeprav je Julija Timošenko, nekoč najvidnejša oseba ukrajinske opozicije, že osem mesecev za zapahi, večino časa pa je zaradi hudih bolečin v hrbtu preživela v strogo varovani bolnišnici, si je tik pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo v nedeljo, močno prizadevala združiti razklano opozicijo. Bolj kot vse na svetu si želi premagati koalicijo pod vodstvom ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča in si zagotoviti izpustitev iz zapora, za katero pravi, da ni pravična.

Ukrajinska opozicija je poskušala na volivce vplivati tudi s televizijsko oddajo, ki jo je do volitev predvajala edina neodvisna televizijska postaja, ki odkrito podpira opozicijo. Ta je predvsem v zadnjih dneh razmišljala predvsem o tem, katerega vidnejšega člana opozicije bi izpostavila, da bi dosegli svoj cilj – zmago nad stranko predsednika Janukoviča. Med kandidati sta bila tako Arsenij Jacenjuk, nekdanji minister za gospodarstvo in zunanje zadeve, in Vitalij Klitčko, nekdanji svetovni prvak v boksu. Čeprav je bila v preteklosti v osredju ravno Julija Timošenko, pa je tokrat pred volitvami člani opozicije niso niti omenjali, vendar pa je njen duh v ukrajinski opoziciji več kot prisoten.

Janukoviču ni uspelo utišati Timošenkove Nekateri člani opozicije in tudi Timošenkova so prepričani, da je predsednik Janukovič odgovoren za to, da je Timošenkova že nekaj mesecev zaprta v bolnišnici v Karkivu. Janukovič naj bi poskrbel, da so Timošenkovo zaprli za sedem let, s tem pa je znebil svoje največje nasprotnice in ljubljenke državljanov. Čeprav si je močno prizadeval, da bi bila v zaporu utišana, mu to ni uspelo, saj je našla način za ohranjanje stikov z zunanjim svetom, hkrati pa ji je uspelo pritegniti pozornost svetovnih medijev, ko je opozorila na neprimerno ravnanje oblasti. Pritožila se je, da ni prejela primerne zdravstvene oskrbe, da pazniki z njo niso primerno ravnali, hkrati pa so ji prepovedali tudi obiske njenih strankarskih kolegov.

Kljub bojeviti naravi pa je Timošenkova tik pred volitvami ostala brez besed, kar pa so nekateri že razumeli, kot da se je predala, drugi pa so prepričani, da je njen cilj dobiti večino v parlamentu in s tem trenutni režim prisiliti k pokornosti. "Maščevanje jo vodi, tudi če bo njena stranka zaradi tega razpadla," besede njenega prijatelja povzema nemški Spiegel. Tudi v zaporu je Timošenkovi uspelo, da je del opozicije prisilila k ustanovitvi združene fronte, ki je tudi jedro njene stranke in stranke Arsenija Jacenjuka. Ta je sicer prevzel vlogo Timošenkove kot vodja opozicije. Obe stranki sta se še pred rezultatom volitev obvezali, da se bosta v parlamentu povezali s stranko Vitalija Klitčka. Te tri stranke pa so na stavnicah že uvrščene pred predsednikovo stranko.

Bo opozicija ostala združena tudi po volitvah? Poznavalci pa se že sprašujejo, ali bo njihova združena opozicija ostala združena tudi po volitvah. Timošenkova sicer pošilja pisma Jacenjuku, v katerih zahteva, naj ohranja njeno podobo na ulicah, vendar ta zadnje čase ni v dobrih odnosih s Timošenkovo, saj ima tudi svoje predsedniške aspiracije. Klitčko pa na drugi strani ostaja oddaljen od Timošenkove, saj javnomnenjske raziskave celo kažejo, da bo na volitvah spodnesel tudi njeno stranko. Poleg opozicijskih strank pa so se na političnem zemljevidu znašle tudi desničarske skrajne stranke, ki se jim je zaradi nezadovoljstva oranžne revolucije priljubljenost v zadnjem času močno povečala.

Ukrajinski parlament, ali drugače verkhovna rada, s 450 sedeži bo izvoljen na podlagi mešanega volilnega sistema, ki vključuje tako volitve glede na strankarsko listo kot tudi na volitve glede na volilni okraj. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je s 195 sedeži slavila Stranka regij, 98 sedežev je pripadlo bloku Julije Timošenko in 63 sedežev Stranki ukrajinske samoobrambe.

Ne spreglejte