Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 12. 2012,
18.20

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

John Kerry državni sekretar Obama

Petek, 21. 12. 2012, 18.20

5 let, 7 mesecev

John Kerry postal novi ameriški državni sekretar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik Barack Obama je za svojega državnega sekretarja imenoval Johna Kerryja, ki bo nasledil odhajajočo Hillary Clinton.

Novico o tem, da naj bi ameriški predsednik Barack Obama za državnega sekretarja izbral ravno Johna Kerryja, je odjeknila v ameriških medijih po tem, ko jim je to razkril neimenovani vir Obamove administracije, poroča BBC. Obama pa je na tiskovni konferenci tudi uradno imenoval Johna Kerryja za novega državnega sekretarja.

"Vem, da boste odličen državni sekretar," je dejal Obama Kerryju, ki je stal ob njem v Beli hiši. Poudaril je, da ga je "vse njegovo življenje" pripravljajo na to vlogo, in ga pohvalil zaradi spoštovanja in zaupanja, ki ga je pridobil med svetovnimi voditelji.

Pred kratkim se je nominaciji odrekla Susan Rice Njegova nominacija je sicer postala toliko bolj verjetna po tem, ko je od nje odstopila ameriška veleposlanica pri Združenih narodih (ZN) Susan Rice, ki jo je republikanska stranka ostro kritizirala zaradi njene vloge po terorističnem napadu v Bengaziju septembra letos. Analitiki pa so zdaj prepričani, da republikanci nominaciji Kerryja ne bodo nasprotovali, kot so to napovedali, če bi Obama za državno sekretarko izbral Susan Rice.

John Kerry se je sicer ameriški javnosti najbolj vtisnil v spomin, ko je leta 2004 kot demokratski kandidat kandidiral za predsednika, vendar je izgubil proti Georgeu Bushu mlajšemu, trenutno pa je na položaju predsednika senatnega odbora za zunanje odnose.

Že pred štirimi leti je bil v ožjem izboru za državnega sekretarja Obama je s Kerryjem imenoval prvega člana njegovega kabineta po tem, ko je oktobra že drugič zmagal na predsedniških volitvah. Kerry se je za mesto državnega sekretarja potegoval že leta 2008, vendar se je takrat predsednik Obama odločil za Hillary Clinton, ženo nekdanjega predsednika Billa Clintona.

Imenovati bo moral še obrambnega ministra in direktorja Cie Obama bo imel še veliko dela, saj bo moral poleg novega državnega sekretarja imenovati še novega obrambnega ministra, ki bo zamenjal zdajšnjega ministra Leona Panetto, in novega direktorja ameriške obveščevalne službe Cia, saj je zaradi zunajzakonske afere s položaja odstopil David Petraeus.

Ne spreglejte