Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
17.28

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

kmetje protest Nemčija Berlin

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 17.28

3 mesece, 1 teden

Jezni kmetje izžvižgali finančnega ministra #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Več tisoč kmetov se je danes zbralo v Berlinu in ponovno protestiralo proti načrtom nemške vlade za zmanjšanje subvencij v kmetijstvu. Jezne kmete je med drugim nagovoril finančni minister Christian Lindner, a so ga izžvižgali. Predstavniki vseh treh koalicijskih strank so se medtem sestali s predstavniki kmetijskih organizacij. Posnetek s protesta si oglejte zgoraj.

Kmetje so prejšnji ponedeljek začeli teden protestov, potem ko je vlada v Berlinu napovedala, da bodo postopoma zmanjšali subvencije za dizelsko gorivo. Prvotno je bila v načrtih tudi odprava oprostitve davka na kmetijsko mehanizacijo, a so po decembrskih protestih to spremembo preklicali.

Več kot pet tisoč traktorjev blokiralo ceste Berlina

Nemški kmetje so proteste nadaljevali tudi danes. Po prvi oceni policije je dopoldne več kot pet tisoč traktorjev blokiralo ceste Berlina, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Kar zadeva mene, mora vlada odstopiti. Niso nas več sposobni voditi," je za AFP povedal Paul Brzezinski, proizvajalec mleka, ki živi jugovzhodno od Berlina. 

Dejstvo, da je vlada nekoliko omilila načrte glede zmanjšanja subvencij, kmetom ni dovolj, prepričani so namreč, da je treba načrte v celoti spremeniti.

Kot je za AFP pojasnil poljedelec iz Hannovra Hendrik Pferdmenges, težava ni zgolj v najnovejših načrtih vlade, ti so sodu le izbili dno. "V zadnjih letih smo izgubili preveč subvencij. Predpisov in birokracije pa je toliko, da na neki točki ne bomo več zmogli," je poudaril.

Fotografije s protesta kmetov v Berlinu:

Fotogalerija
1 / 12
kmetje, protest, Nemčija, blokada, traktor
Novice Zgodovinska blokada nemških kmetov #video #foto

Zbrane nagovoril tudi nemški finančni minister Christian Lindner

Zbrane kmete je pred Brandenburškimi vrati danes med drugim nagovoril nemški finančni minister Christian Lindner. Vendar ga je jezna množica preglasila z žvižgi in vzkliki. Lindner je tako lahko govor začel šele, ko je vodja združenja nemških kmetov DBV Joachim Rukwied pomiril množico. Ministrov govor so sicer še naprej spremljali vzkliki "Pojdi stran!", je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

"Ne morem vam obljubiti večje državne pomoči iz zveznega proračuna," je po poročanju Reutersa zbranim kmetom povedal Lindner. "Lahko pa se skupaj borimo, da boste uživali več svobode in spoštovanja za svoje delo," je dejal.

Med množičnim protestom je v Berlinu po poročanju dpa potekalo srečanje predstavnikov kmetijskih organizacij in vseh treh strank nemške koalicije. Voditelji poslanskih skupin Socialnih demokratov (SPD), Zelenih in Liberalcev (FDP) so prejšnji teden na pogovor povabili predstavnike osmih kmetijskih organizacij. Tema srečanja je poleg finančnih bremen, s katerimi se spopadajo kmetje, tudi "pomanjkanje gotovosti in gospodarskih možnostih za kmetijska podjetja".

Zbrane kmete je pred Brandenburškimi vrati danes med drugim nagovoril nemški finančni minister Christian Lindner. | Foto: Reuters Zbrane kmete je pred Brandenburškimi vrati danes med drugim nagovoril nemški finančni minister Christian Lindner. Foto: Reuters

Olaf Scholz, protest
Novice Proti skrajni desnici protestiral tudi Olaf Scholz #video
Nemški kancler Olaf Scholz
Novice Scholz ob protestih kmetov opozoril na dejanja skrajnežev
Ne spreglejte