Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2011,
19.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pomoč

Ponedeljek, 23. 5. 2011, 19.06

7 let, 12 mesecev

Jelušičeva: Ladja Triglav kot del skupnih zmogljivosti EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je ladjo Triglav predvidela za souporabo kot del skupnih zmogljivosti EU, je v Bruslju povedala obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Ob tem je komentirala pobudo slovenskih poslancev in novinarjev, naj se Triglav uporabi za reševanje človeških življenj na morju, češ da je vredna premisleka, a da jo je treba temeljito preučiti.

Na pomoč v primeru naravnih nesreč Ladja Triglav bi lahko bila kot del skupnih zmogljivosti EU uporabljena za skupne naloge EU, na primer na področju zaščite pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za humanitarne dejavnosti, je pojasnila ministrica, ki se udeležuje zasedanja obrambnih ministrov EU.

Slovenija se zanima predvsem za letalski transport Pri tem je povedala, da so poleg ladje Triglav opredelili še nekaj drugih vojaških zmogljivosti za skupno uporabo v EU, na primer dva helikopterja, mobilno bolnišnico ROLE 2 ter bataljon za jedrsko, biološko in kemično obrambo. Slovenijo pa iz skupnih zmogljivosti zanima predvsem letalski transport.

Ministrica je ob tem komentirala nedeljski poziv poslancev Zares Iva Vajgla in Franca Jurija, naj vlada za reševanje človeških življenj na morju ponudi ladjo Triglav. S tem sta se pridružila skupini mladih slovenskih novinarjev, ki so pobudo sprožili pred tem.

"Vse pobude so vredne premislika" Po ministričinih besedah pobudo jemljejo resno, saj so "vse pobude, ki pridejo s strani ljudi, ki poznajo mednarodne okoliščine in so v dobri veri, vredne premisleka, vendar jih je treba najprej soočiti z morebitno operacionalizacijo in postaviti v ustrezne okoliščine".

A ob tem je opozorila na vprašanja, ki jih odpira takšna uporaba ladje Triglav, na primer okoliščine oziroma kontekst, v katerem bi delovala ladja, pravni okvir in dejstvo, da ladja ne deluje sama, ampak se mora usposabljati, da lahko postane dejansko operativna za humanitarne dejavnosti.

Slovenski predsednik Danilo Türk je v zvezi z omenjeno pobudo glede Triglava menil, da bi Slovenija zaradi izkušnje z več deset tisoč begunci iz nekdanje Jugoslavije lahko svetovala Evropski uniji pri oblikovanju pristopa do reševanja begunske krize iz Sredozemlja. A operativne ukrepe prepušča "vladi in pristojnim ministrstvom".

Ne spreglejte