Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 6. 2015,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

George W. Bush George H. W. Bush

Petek, 12. 6. 2015, 12.27

8 let

Jeb, novo upanje dinastije Bush

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za ameriškega predsednika bo kandidiral še en član družine Bush - Jeb Bush.

V ponedeljek bo uradno predsedniško kandidaturo v republikanskih vrstah napovedal Jeb Bush, mlajši brat Georgea W. Busha in drugi sin Georgea H. W. Busha, nekdanjih predsednikov ZDA. V ameriški politiki dinastije niso redkost. Tudi Adamsovi so imeli dva predsednika, najbolj znana pa je gotovo dinastija Kennedy. Toda dinastija Bush ima sloves "umazane" dinastije, ki s politično močjo tudi dobro služi.

Teža bratovih bushizmov Poleg tega bo novi član dinastije Bush težko bolj razvpit, kot je bil George W. Bush, ki je v svetovni slovar celo prispeval nov izraz za govorjenje vrhunskih neumnosti oz. bushizmov.

"Ime Bush pomeni neumnost in amaterizem," so zapisali v uvodniku nemškega tednika Wirtschaftswoche pred obiskom Jeba Busha v Evropi. Poleg nenapovedanega obiska Auschwitza je ta med obiskom govoril še pred člani nemške vladajoče krščansko-demokratske stranke. V svojem govoru je omenjal očeta in njegove zasluge za združitev Nemčije. Brata ni omenil.

Izkazalo se je, da bo Jeb Bush težko stopil iz sence družinskega političnega ugleda. "Kandidat mora najti točko, v kateri se razlikuje, to pa mora nato mnogokrat ponoviti," je v intervjuju za Washington Post dejal nekdanji tiskovni predstavnik Baracka Obame Robert Gibbs na temo Busheve sence.

"Narejene so bile napake" "Rad imam očeta in brata. Občudujem njuno službo narodu in težke odločitve, ki sta jih morala sprejeti. A jaz sem samo jaz," je dejal nekaj dni pred obiskom Berlina. Toda za odgovor na vprašanje, ali bi tako kot brat ukazal napad na Irak, je potreboval nekaj dni. "Narejene so bile nekatere napake," je končno priznal, a pozneje razložil, da je bila napaka to, da ni bila zagotovljena varnost civilistov.

V resnici pa je našel točko v zunanji politiki, kjer je lahko brez dvoma drugačen od brata in očeta. Vladimir Putin je bil v času mandata Busha ml. ameriški zaveznik. Njegov oče ga je celo opisal kot nekoga, ki "mu vidi v dušo". Položaj se je zdaj spremenil, Putin je na seznamu ljudi, ki Ameriki niso več ljubi in Jeb Bush je brez dlake na jeziku dejal, da je ruski predsednik ustrahovalec. To stališče bo v predsedniški kampanji gotovo še ponovil.

Guverner tiste države, ki je bratu dala mandat Jeb Bush sicer ni popoln novinec v družinski politiki. Rojen je v Teksasu, a se je leta 1980 preselil na Florido, kjer je bil predsednik gospodarske zbornice, nato pa leta 1988 očetu pomagal s predsedniško kampanjo. Pozneje je bil poslovnež in nepremičninski agent, kar je zdaj tudi eden njegovih sinov. Leta 1994 je prvič kandidiral za guvernerja Floride, a izgubil. Štiri lega pozneje je bil vendarle izvoljen za guvernerja in to funkcijo opravljal osem let.

Čeprav je v času vodenja Floride storil mnogo stvari, še posebej dejaven je bil pri projektih ohranjanja okolja in reformi zdravstva, ga svetovna javnost pozna le kot guvernerja države, kjer so leta 2000 ponovno preštevali glasove predsedniških volitev, ki so ustoličile njegovega brata. Jeb Bush je sicer večkrat ponovil, da pri ponovnem štetju ni sodeloval, a senca dvoma je ostala.

Koruptivni nigerijski posli Preganjajo pa ga tudi dvomljivi posli. Portal Mother Jones je ob napovedi predsedniške kandidature objavil članek o nigerijskih poslih Jeba Busha. Leta 1988 je začel delati za podjetje MWI Corp in po svetu prodajal vodne črpalke. Leto pozneje je odpotoval v Nigerijo, kjer so ga sprejeli z državniškimi častmi. Sestal se je z nigerijskim predsednikom Ibrahimom Babangido in svojemu podjetju s pomočjo svojega priimka zagotovil 82 milijonov dolarjev vreden posel.

Pozneje so se pojavile obtožbe, da so posel dobili s podkupninami nigerijskih uradnikov, zaradi česar so bili oškodovani ameriški davkoplačevalci, saj so bile podkupnine izplačane iz posojila ameriške Export-Import Bank. Zadevo je bila pod kriminalno preiskavo skoraj dvajset let na sodišču, to pa je pred dvema letoma odločilo, da je MWI Corp zvezno vlado oškodoval za milijone dolarjev. Vloga Jeba Busha v vsem poslu nikoli ni bila razjasnjena.

Mehiška žena in prestop v Rimskokatoliško cerkev Črno piko na njegovi politični karieri je pustila tudi domnevna ljubezenska afera iz leta 2001, ko naj bi se sestajal s sodelavko. Seveda je vse zanikal, češ da neizmerno ljubi svojo ženo.

Jeb Bush je sicer od leta 1974 poročen z Mehičanko Columbo Garnico de Gallo, s katero sta se spoznala leta 1970, ko je bilo njej 16, njemu pa 17 let in je kot prostovoljec učil angleščino na mehiški šoli. Imata tri otroke in štiri vnuke. Jeb Bush je leta 1995 prestopil iz episkopalne v Rimskokatoliško cerkev.

Ne spreglejte