Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
14. 7. 2014,
13.25

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež celibat

Ponedeljek, 14. 7. 2014, 13.25

4 leta, 4 mesece

Je papež obljubil rešitev za vprašanje celibata?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Papež se je v intervjuju za rimsko La Repubblico dotaknil dveh perečih tem - odnosa Cerkve do pedofilije in celibata. Vatikan je sporočil, da vseh besed ne gre pripisati Frančišku.

Po pogovoru s poglavarjem Rimskokatoliške cerkve je povzetek v omenjenem časopisu objavil njegov soustanovitelj in nekdanji glavni urednik, 90-letni Eugenio Scalfari. Po objavi "intervjuja" je vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi sporočil, da ni šlo za klasičen intervju v obliki vprašanj in odgovorov ter da je to, "kar Scalfari pripisuje papežu, ko dobesedno navaja njegove besede, pravzaprav plod njegovega spomina izkušenega novinarja", kar pomeni, da papeževe besede niso dobesedne niti takrat, kadar so v narekovajih.

Scalfari je tako med drugim citiral papeža, da gredo duhovniki včasih prek fenomena mafije in redko javno obtožijo mafijce. Papež naj bi tudi dejal, da je pedofilija gobavost , ki je prizadela tudi Cerkev in vsakega 50. duhovnika, tudi škofe in kardinale. V povezavi s tem je Scalfari papežu pripisal tudi besede o celibatu: "Morda ne veste, da se je celibat pojavil v 10. stoletju, torej 900 let po smrti našega Gospoda. V vzhodni Katoliški cerkvi tudi zdaj obstaja možnost, da se duhovniki poročijo. Težava zagotovo obstaja, vendar ni velika. Potreben je čas, vendar rešitve obstajajo in našel jih bom."

Bodo škofi odločali o celibatu? Lombardi je zanikal, da je papež rekel, da bo "našel rešitev" za težavo poročanja duhovnikov. Kljub temu pa poznavalci po poročanju svetovnih medijev menijo, da se papež nagiba k temu, da bi imeli škofi po svetu možnost odločanja o tem, ali naj končajo celibat za duhovnike v njihovi pristojnosti.

Celibat je prepoved poročanja in spolnih odnosov katoliških duhovnikov in menihov. V Rimskokatoliški cerkvi je celibat predpisan za duhovnike mašnike in škofe. Diakoni so lahko poročeni, če gre za stalni diakonat, ne za vmesno stopnjo k mašniškemu oziroma škofovskemu posvečenju. V Pravoslavni cerkvi poročen moški lahko prejme diakonsko ali mašniško posvečenje, ne pa tudi škofovskega. Hkrati večina Pravoslavnih cerkva ne dovoli poroke moškim, ki so pred tem že prejeli mašniško posvečenje.

Na Poljskem četrtina semeniščnikov v Evropi Vprašanje celibata je pereče vprašanje v Cerkvi, ne nazadnje tudi zaradi pedofilije, predvsem pa zaradi upadanja števila mladih moških, ki se odločajo za duhovniški poklic. Število moških, ki se vpišejo na semenišče, sicer nekoliko narašča, vendar je duhovnikov, ki odhajajo v pokoj, še vedno več. Na Poljskem, ki velja za eno najbolj katoliških držav na svetu, je število semeniščnikov od začetka tega tisočletja do leta 2012 upadlo z okoli 4.800 na okoli tri tisoč, kar je še vedno četrtina vseh katoličanov, ki se izobražujejo za duhovnike v Evropi.

Ne spreglejte