SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je evropska bančna luknja velika skoraj 770 milijard evrov?

1

termometer

 | Foto:
Pred vrati so evropski stresni testi, ki bodo razkrili stanje v evropskih bankah. Po eni od študij naj bi bila evropska bančna luknja precej večja, kot smo menili do zdaj.

Berlinska Evropska šola za menedžment in tehnologijo ( European School of Management and Technology) je opravila raziskavo, v katero je vključila 109 od 128 bank v EU, ki bodo prišle pod drobnogled Evropske centralne banke (ECB), piše nemška spletna stran Finanzen100. Izidi raziskave so manjši šok, saj je ta pokazala, da bankam manjka do 767 milijard evrov. Toliko denarja namreč potrebujejo banke, da bi dosegle predpisani sedemodstotni količnik temeljnega kapitala (4,5 odstotka temeljnega kapitala in varovalni kapitalski blažilnik v višini 2,5 odstotka tveganih sredstev).

Še posebej skrb vzbujajoče je, da v tako slabem stanju niso samo banke v južnoevropskih kriznih državah, ampak imajo velike luknje tudi francoske in italijanske banke. Francoskim bankam tako po študiji manjka 285 milijard evrov, nemškim pa 199 milijard evrov.

Na tretjem mestu so španske banke (92 milijard evrov), na četrtem nizozemske (65 milijard evrov), na petem pa italijanske (45 milijard evrov). Podatki stresnih oziroma obremenitvenih testov bodo predvidoma znani oktobra letos. Ti testi so del oblikovanja bančne unije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin