Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
12. 12. 2013,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Viktor Janukovič dogovor Evropska unija

Četrtek, 12. 12. 2013, 11.30

8 let

Janukovič pripravljen podpisati dogovor z EU

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je pripravljen podpisati daljnosežni dogovor o pridruževanju z Evropsko unijo, je sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton.

V Ukrajini že nekaj tednov potekajo protesti, ker je Janukovič odpovedal podpis dogovora z EU, načrtovan za konec novembra v Vilni. Ukrajinski predsednik je dolgo obljubljal podpis, potem pa si v zadnjem času po hudem pritisku Moskve premislil.

Do novega preobrata prihaja po tem, ko je evropska delegacija na čelu z Ashtonovo obiskala Kijev. Kdaj naj bi Janukovič podpisal dogovor, voditeljica evropske diplomacije ni povedala. Pojasnila je, da je med njunim pogovorom Janukovič izrazil zaskrbljenost nad "kratkoročnimi gospodarskimi vprašanji", s katerimi se sooča Ukrajina.

Ukrajinski premier Mikola Azarov je izjavil, da Kijev od EU pričakuje 20 milijard evrov pomoči. V Bruslju so ukrajinsko zahtevo zavrnili. "Sporazum je dober za Ukrajino. Ne bomo se igrali s številkami in prihodnost Ukrajine ne more biti predmet ponudb, kjer zmaga tisti, ki da največ," je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Oliver Bailly.

Ukrajina je že večkrat opozarjala, da bo, če bo sklenila prostotrgovinski sporazum z Unijo, imelo njeno kmetijstvo velike težave. Izgube naj bi utrpela tudi na račun zmanjšanja sodelovanja z Rusijo. Moskva je Kijev večkrat opozorila na (gospodarske) težave, ki jo čakajo, če podpiše dogovor z EU, namesto da se pridruži ruski carinski uniji.

EU se je ostro odzvala tudi na ravnanje ukrajinskih oblasti s protestniki. "Gnus" nad nasiljem nad miroljubnimi protestniki je izrazil tudi ameriški državni sekretar John Kerry. Zunanje ministrstvo ZDA podobno kot EU razmišlja o nizu sankcij proti Ukrajini.

Ne spreglejte