Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2013,
7.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Čile Latinska Amerika

Sobota, 26. 1. 2013, 7.47

8 let

Janša se je v Čilu živečim Slovencem zahvalil za podporo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V čilski prestolnici se bo začelo sedmo vrhunsko srečanje držav EU in Latinske Amerike, slovenski premier Janez Janša pa se je pred začetkom vrha srečal s predstavniki v Čilu živečih Slovencev.

Predsednik vlade Janez Janša je vrh EU-ja in Latinske Amerike izkoristil za srečanje s predstavniki v Čilu živečih Slovencev. Kot so sporočili iz premierovega kabineta, se jim je Janša zahvalil za njihovo vlogo pri mednarodnem priznanju Slovenije. Po ocenah naj bi v Čilu živelo okoli 300 Slovencev.

"Hvaležni smo vam, rojakinjam in rojakom iz Južne Amerike, za vašo podporo pri mednarodnem priznanju naše države, Slovenije, ter podporo na njeni nadaljnji poti. Tudi po vaši zaslugi sta bili Čile in Argentina prvi latinskoameriški državi, ki sta priznali Republiko Slovenijo," je v pozdravnem nagovoru dejal premier Janša.

Slovenskim rojakinjam in rojakom je izrazil priznanje za njihovo delo, ideje in zgled, s katerim pomagajo ustvarjati slovensko državo, ohranjajo slovenski jezik in kulturo ter zagotavljajo prihodnost novim rodovom. Ob tej priložnosti je premier v četrti čilske prestolnice Nunoa posadil Lipo prijateljstva. "Lipa, simbol Slovenije in slovenskega naroda, naj raste v miru in spominja na živo vez med domovino ter vami, ki živite širom po svetu," je ob tem dejal.

Janša se bo sicer udeležil vrha EU-ja in Latinske Amerike, srečanje pa bo potekalo pod naslovom "Zavezništvo za trajnostni razvoj: Spodbujanje družbeno in okoljsko kakovostnih naložb", voditelji pa bodo razpravljali tudi o aktualnih političnih vprašanjih in razmerah v mednarodni skupnosti. "Upamo, da bomo vstopili v novo obdobje odnosov med Evropo in Latinsko Ameriko. Odnosi morajo biti osnovani na sodelovanju pri oblikovanju novega strateškega zavezništva za razvoj in prizadevanju za bolj odprta tržišča," je pred vrhom dejal čilski predsednik Sebastian Pinera.

Latinska Amerika beleži gospodarsko rast Medtem ko je Evropa oslabljena in se ne uspe izkopati iz gospodarske krize, države Latinske Amerike že dlje časa beležijo gospodarsko rast, ki naj bi za obdobje 2010-2012 v povprečju znašala 4,5 odstotka. Evropa pa je sicer druga najpomembnejša gospodarska partnerica Latinske Amerike in najpomembnejša vlagateljica v regiji

Janša bo predstavil pobudo za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev V Santiagu naj bi se zbrali predstavniki 60 držav, med katerimi bo kakih 45 šefov držav in vlad, med njimi tudi Janez Janša, ki bo imel ob robu vrha več dvostranskih srečanj. Janša bo na vrhu, ki bo potekal na dan spomina na holokavst, v govoru izpostavil tudi pobudo za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev. Ob robu vrha se bo sestal tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Čilu ter v Santiagu de Chile posadil lipo prijateljstva.

Prvo srečanje odkar je bila oblikovana Skupnost karibskih in latinskoameriških držav Članice EU in latinskoameriške države se redno srečujejo od leta 1999, tokratni vrh pa je prvi, odkar je bila konec leta 2011 oblikovana Skupnost karibskih in latinskoameriških držav (Celac).

Ne spreglejte