Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2013,
8.21

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hrvaška Slovenija Ljubljanska banka

Četrtek, 24. 1. 2013, 8.21

3 leta, 4 mesece

Janša od Hrvaške pričakuje spoštovanje sporazuma o nasledstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Kar se tiče obvez, ki jih je kakšna država sprejela, je naše stališče jasno," je sporočil premier, ki je dodal, da se od Hrvaške pričakuje spoštovanje mednarodnih dogovorov, vključno s sukcesijskimi.

Premier Janez Janša se je na današnji tiskovni konferenci dotaknil tudi vprašanja ratifikacije Hrvaške pristopne pogodbe. Na vprašanje, koliko je možnosti, da Slovenija ratificira hrvaško pristopno pogodbo k EU dovolj zgodaj, da bo Hrvaška postala članica 1. julija letos, je premier dejal, da na to "težko odgovori, saj politična situacija v Sloveniji ni stabilna".

"Kar se tiče obvez, ki jih je kakšna država sprejela, je naše stališče jasno," je dodal. Tudi v zaključkih decembrskega zasedanja Evropskega sveta je po njegovih besedah zapisano, da se od Hrvaške pričakuje spoštovanje mednarodnih dogovorov, vključno s sukcesijskim. "Pri tem ne gre samo za stališče Slovenije, temveč za stališče celotne EU," je še dodal.

Vprašanje LB "je bilo urejeno znotraj sporazuma o sukcesiji, ki ga je Slovenija podpisala, in dodatne zahteve ne pridejo v poštev," meni premier Janša. Pred tem je sicer na novinarski konferenci kot eno od treh nujnih odločitev, kjer bo potrebna dvotretjinska večina v parlamentu, navedel tudi ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe.

Erjavec: Hrvaško pristopno pogodbo bi lahko ratificirali do marca Zunanji minister Karl Erjavec je pred včerajšnjim vladnim posvetom dejal, da še vedno vztraja pri pogoju, da Hrvaška umakne tožbe proti Ljubljanski banki, saj gre za nasledstveno vprašanje, ki ga je treba reševati v okviru baselske banke za mednarodne poravnave. "Se pa seveda mudi, ker ne vemo, kako se bo politični položaj razpletal," je poudaril Erjavec. Ob tem je dodal, da se lahko ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe zaplete, če v tem času v Sloveniji zaradi politične krize pride do razpustitve parlamenta in predčasnih volitev. V tem primeru pristopne pogodbe tudi tehnično ne bi bilo mogoče ratificirati do 1. julija.

Erjavec je izrazil pričakovanje, da se bodo tri vladne stranke umaknile iz koalicije, glede dveh ministrskih položajev stranke DeSUS pa je dejal, da bi njihova ministra ponudila odstop v času, da bi to državni zbor ugotovil na februarski seji, kar pomeni, da bi ministra na položaju ostala do 8. marca. Obenem je izrazil upanje, da bo Slovenija do takrat že ratificirala hrvaško pristopno pogodbo. Zakon o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe mora najprej sprejeti vlada, ki o tem še ni razpravljala, v parlamentu pa je treba zanj zagotoviti dvotretjinsko večino, navaja hrvaški Jutarnji list.

Pusićeva: Hrvaška je pripravljena umakniti tožbe, če … V odzivu na napoved ministra Erjavca, da bi lahko DZ na februarski seji ratificiral hrvaško pristopno pogodbo, če bo Zagreb umaknil pooblastila za tožbe, je tiskovna predstavnica hrvaškega zunanjega ministrstva Danijela Barišić za hrvaško tiskovno agencijo Hino zgolj ponovila dozdajšnje izjave vodje hrvaške diplomacije Vesne Pusić. Hrvaška zunanja ministrica je že večkrat povedala, da je Hrvaška pripravljena umakniti pooblastila komercialnim bankam za tožbe proti LB-ju in NLB-ju, če bo pred tem dosežena alternativna rešitev spora, ki bo sprejemljiva za obe strani, je spomnila Barišićeva.

Janša: Hrvaška bo 1. julija najverjetneje vstopila v EU Za prihodnji teden je napovedano novo, že peto srečanje finančnih strokovnjakov Franceta Arharja in Zdravka Rogića, ki bosta spet poskušala skupaj najti rešitev, ki bo sprejemljiva tako za vlado v Ljubljani kot Zagrebu. Hrvaški mediji še pišejo, da je slovenski premier Janez Janša v pogovoru na eni izmed slovenskih lokalnih televizij dejal, da bo "Hrvaška 1. julija najverjetneje vstopila v EU," kar kaže na to, da bi bilo lahko vprašanje ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe vendarle pravočasno rešeno.

Status quo Slovenska stran že več mesecev pogojuje ratifikacijo hrvaške pogodbe z umikom pooblastil, ki jih je hrvaško finančno ministrstvo podalo Zagrebški banki in Privredni banki Zagreb (PBZ), da lahko od slovenskih bank na hrvaških sodiščih zahtevata vrnitev vlog deviznih varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice, ki jih je Hrvaška prenesla v javni dolg na začetku 90. let prejšnjega stoletja.

Ne spreglejte