SiolNET. Novice Svet
6,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša na mednarodni konferenci: Samo vprašanje časa je, kdaj se bo to zgodilo #video

6,18

termometer

Predsednik vlade Janez Janša je na virtualni konferenci o etičnih vidikih in posledicah pandemije bolezni covid-19, ki je danes potekala pod pokroviteljstvom Svetovnega foruma za etiko v poslovnem svetu (WFEB), ocenil, da je zgolj vprašanje časa, kdaj bomo premagali pandemijo.

Bomo po pandemiji boljši ali slabši kot ljudje in kot družba?

Še pomembnejše vprašanje po njegovem pa je, ali bomo po pandemiji boljši ali slabši kot ljudje in kot družba. Odgovor na to vprašanje po njegovem mnenju že nastaja, saj ko gre za medčloveško solidarnost in svetovno upravljanje, vsak dan pandemije šteje.

"Svetovni voditelji so tisti, ki morajo pokazati moralni kompas. Mogoče zdaj bolj kot kadarkoli prej, kajti le tako lahko vodimo države in družbe v boljšo ter svetlejšo prihodnost," je dejal premier v nagovoru na virtualni konferenci z naslovom Spreminjanje paradigem v svetu pandemije: Kako povrniti zaupanje? – Zdravje, sreča in etika, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Janez Janša v studiu Planet TV Novice Janez Janša: Znova se je potrdilo, da smo močni le, če smo enotni in povezani

"Dokler ves svet ne bo precepljen, virusa ne bomo premagali"

V nagovoru je tudi opozoril na pomen solidarnosti, saj "dokler ves svet ne bo precepljen, virusa kot človeštvo ne bomo premagali". Navedel je primer držav članic EU, ki so, čeprav nimajo dovolj cepiva za svoje državljane, izvozile skoraj 77 milijonov odmerkov cepiv v več kot 30 držav. EU je tudi vodilni donator programa Covax, ki je poskrbel za dobavo 31 milijonov odmerkov cepiva v 54 držav, je spomnil. "Bilo bi zelo dobrodošlo in koristno za svetovno skupnost, če bi se nam zavezniki EU pridružili pri nesebičnih dejanjih in vzajemnosti," je poudaril.

Spomnil je, da smo potrebovali skoraj 200 let, da smo izkoreninili črne koze, a je optimističen, da z boleznijo covid-19 ne bo tako. "V enem letu od izbruha so znanstveniki in farmacevtska podjetja proizvedli cepiva, za katera bi običajno potrebovali približno desetletje, " je dejal.

AstraZeneca Novice Uradno: Krvni strdki pri AstraZeneci zelo redki, koristi večje od tveganj #video

"Če vsi nastopimo solidarno, bo to prineslo dolgoročne koristi"

Učinkovitost boja proti pandemiji bo po besedah Janše tako odvisna od vodenja državnikov, če prepoznajo in rešijo moralno dilemo, povezano s cepivi. Če vsi nastopimo solidarno, bo to prineslo dolgoročne koristi, ki bodo imele kratkoročne posledice, je dejal. Najbolj preudarno pot naprej vidi v tem, da "državni voditelji okrepijo dogovor v okviru programa Covax in vključijo ves svet v mehanizem razdeljevanja, razširijo partnerstvo na zasebne subjekte in zagotovijo določene koristi za vlagatelje, proizvajalce in razvijalce cepiv".

Na virtualni konferenci so sodelovali tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, nekdanji norveški premier Kjell Magne Bondevik ter britanska ministrica za javno zdravje Jo Churchill. Po navedbah organizatorja je konferenco spremljalo več kot dva milijona ljudi iz 100 držav, so še sporočili iz premierjevega kabineta.

Prodaja sadja na stojnicah Posel danes Konec prodaje sadja in zelenjave ob slovenskih cestah?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin