Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
10.31

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Izrael Palestina avtobus

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 10.31

8 let, 2 meseca

Izrael uvedel avtobuse samo za Palestince

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nove avtobusne proge, ki povezujejo Izrael in Zahodni breg, sprožajo polemike. Mediji so namreč prepričani, da jih je vlada uvedla zgolj z namenom, da loči palestinsko in judovsko prebivalstvo.

Po palestinskih vaseh na Zahodnem bregu v teh dneh razdeljujejo letake, ki v arabskem jeziku vabijo prebivalce, naj začnejo uporabljati nove avtobusne proge, ki povezujejo Zahodni breg in Izrael. Uradni razlog za uvedbo novih prog je, da so trenutne "mešane" proge pogosto preveč prenatrpane, na avtobusih pa so pogosti spori. Približno 30 tisoč Palestincev dela v Izraelu in se tja prevaža vsak dan, piše RT.

Pritožbe izraelskega prebivalstva Prvi načrti za uvedbo ločenih prog segajo v lanski november, ko je med izraelskim in palestinskim prebivalstvom izbruhnilo več sporov, posredovati pa je morala tudi policija. Ta je prejela več pritožb izraelskih prebivalcev, ki naj bi trdili, da Palestinci, ki se vozijo na istih avtobusih, ogrožajo njihovo varnost.

"Argumentacija ne sme skriti rasizma, ki stoji za ukrepom" Ukrep je že obsodila izraelska organizacija za zaščito človekovih pravic B'Tselem: "Poskus avtobusne segregacije je obupen, argumentacija v smislu 'varnostnih potreb' in 'prenatrpanost' pa ne sme skriti očitnega rasizma, ki stoji za ukrepom, da se z avtobusov odstrani Palestince," je prepričana izvršna direktorica organizacije Jessica Montell.

Na nadzornih točkah bodo preverjali identiteto potnikov Vozniki avtobusov priznavajo, da se bo segregacijo tudi v praksi uveljavljalo. "Nikomur ne smemo preprečiti vožnje, niti nikomur naročiti, naj izstopi z avtobusa, vendar nam je bilo rečeno, da se bo na nadzornih točkah preverjalo identiteto potnikov, Palestinci pa se bodo morali vkrcati na druge avtobuse," je povedal voznik, ki vozi za avtobusno podjetje Afikim.

Novodobni apartheid? Tovrstno prakso številni primerjajo z ameriško zakonodajo, značilno za drugo polovico 19. in prvo polovico 20. stoletja, katere namen je bil ločiti temnopolto prebivalstvo od belopoltega in temnopoltim zanikati osnovne državljanske pravice. Nedavna javnomnenjska raziskava med judovskim prebivalstvom je pokazala, da je večina prebivalstva v Izraelu prepričana, da živi v sistemu apartheida.

Ne spreglejte