Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 8. 2014,
16.53

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Izrael Palestina Zahodni breg

Nedelja, 31. 8. 2014, 16.53

8 let, 2 meseca

Izrael namerava razlastiti zemljo Palestincev na Zahodnem bregu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Izrael je sporočil, da namerava razlastiti 400 hektarjev zemlje na območju Betlehema na Zahodnem bregu, ki je v lasti Palestincev.

Po prepričanju izraelske nevladne organizacije Peace Now ("Mir zdaj") namerava Izrael zemljo uporabiti za širitev bližnje judovske naselbine Gevaot. Palestinski lastniki imajo sedaj 45 dni časa, da se na odločitev pritožijo pristojnemu prizivnemu odboru izraelske vojske, je sporočil tiskovni predstavnik vlade v Tel Avivu.

Na tem območju so bili ugrabljeni trije izraelski najstniki Za ta korak se je Izrael odločil na podlagi političnih odločitev, sprejetih po junijskem umoru treh izraelskih najstnikov, ki so bili ugrabljeni prav na tem območju. Izrael je za umor obtožil tri Palestince iz Hebrona na Zahodnem bregu.

Nož v hrbet palestinskemu predsedniku V organizaciji Peace Now pri tem opozarjajo, da pomeni odločitev o razlastitvi zemlje nož v hrbet palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu in zmernim palestinskim silam. Vlada izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja nadaljuje s postavljanjem ovir na poti do uresničitve cilja dveh držav in s tem podpira rešitev ene države, še navajajo.

Palestinci ostro proti gradnji judovskih naselbin Palestinci ostro nasprotujejo gradnji judovskih naselbin na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu, na zemlji torej, ki jo želijo za svojo bodočo državo. To vprašanje je bilo tudi eden glavnih razlogov za zadnji propad mirovnih pogovorov med Izraelom in Palestinci.

Ne spreglejte