Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 11. 2012,
8.26

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gaza Izrael napad konflikt mirovna pogajanja

Sreda, 21. 11. 2012, 8.26

6 mesecev, 1 teden

Izrael in Hamas dosegla dogovor o prekinitvi ognja v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izrael in palestinsko gibanje Hamas sta po osmih dneh obstreljevanj dosegla dogovor o prekinitvi ognja na območju Gaze, je objavil egiptovski zunanji minister Kamel Amr.

Prekinitev ognja je začela veljati ob 20. uri po srednjeevropskem času, je v Kairu skupaj z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton objavil egiptovski zunanji minister Kamel Amr.

Podrobnosti dogovora Obe strani uradno še nista pojasnili podrobnosti dogovora, se je pa do vsebine že dokopala ameriška tiskovna agencija AP. Izrael bo tako glede na dogovor končal z vsemi vojaškimi aktivnostmi proti Hamasu na območju Gaze, palestinski borci pa bodo prenehali z raketnimi napadi na cilje v Izraelu.

Če bo prekinitev ognja zdržala 24 ur, bo Izrael odprl meje z Gazo in omogočil lažji prehod oseb in tovora ter tako olajšal blokado območja, ki jo izvaja že od leta 2007. Garant dogovora bo Egipt.

Dogovor potrdil Netanjahu, Obama ga je pohvalil Sklenitev dogovora je že potrdil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Pojasnil je, da se je po pogovoru z ameriškim predsednikom Barackom Obamo odločil, da bo Izrael egiptovski pobudi za mir dal priložnost.

Iz Bele hiše pa so sporočili, da je Obama že pohvalil Netanjahuja za odločitev, da sprejme dogovor o prekinitvi ognja. Pred tem je Netanjahuju tudi predlagal, naj sprejme predlog, ki ga je oblikoval Egipt, hkrati pa mu je zagotovil, da Izrael s tem dogovorom ohranja pravico do samoobrambe.

Dogovor je na novinarski konferenci, na kateri je egiptovski zunanji minister objavil novico o doseženem dogovoru med Izraelom in Hamasom, pozdravila tudi ameriška državna sekretarka Clintonova. Pri tem je izrazila upanje, da bo prišlo do celovitega mirovnega sporazuma v regiji. "Ni nadomestila za pravičen in trajen mir," je dejala. Napovedala je še, da si bodo ZDA skupaj z Egiptom in drugimi državami v regiji še naprej prizadevale pri naslednjih korakih v smeri proti temu, da bi "Izraelu zagotovili varnost, ljudem v Gazi pa izboljšali življenjske razmere".

Spopadi terjali več kot 140 palestinskih življenj, vsaj 1000 ranjenih S sklenitvijo dogovora naj bi se zdaj končali osem dni trajajoči spopadi, ki so na palestinski strani zahtevali več kot 140 življenj, več kot tisoč pa je bilo ranjenih, večinoma civilistov. V Izraelu pa so palestinske rakete terjale pet smrtnih žrtev in več ranjenih. Izrael je sicer od začetka ofenzive 14. novembra nad Gazo izvedel preko 1500 letalskih napadov, na Izrael pa je priletelo preko 1000 palestinskih raket.

Eksplodiralo tudi izraelskem avtobusu v Tel Avivu Danes je sicer v izraelskem bombardiranju Gaze umrlo 17 ljudi, medtem pa je eksplodiralo tudi na izraelskem avtobusu v Tel Avivu, pri čemer je bilo ranjenih več kot 20 ljudi. Ni še sicer jasno, ali je šlo za podtaknjeno bombo ali napad samomorilskega napadalca, je pa uradni Izrael napad označil za terorističnega.

Do napada v Tel Avivu je prišlo vsega nekaj ur pred dogovorom o prekinitvi ognja in neposredno med obiskom Clintonove ter generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona v Izraelu in Ramali. Clintonova in Ban sta nato odpotovala v Kairo, kjer sta se udeležila pogovorov o prekinitvi ognja. Ban je sicer nedolgo pred objavo novice, da je dogovor dosežen, izrazil dvom, da bi bil dogovor lahko dosežen kmalu, saj da je potrebno določiti "še veliko podrobnosti".

MZZ odsvetuje potovanja na jug Izraela in v Gazo Zaradi nasilja v Izraelu in območju Gaze se je sicer oglasilo tudi slovensko zunanje ministrstvo in odsvetovalo potovanja na območje. Hkrati je potrdilo, da v napadu na avtobus v Tel Avivu ni bil ranjen noben slovenski državljan.

Oglasilo se je tudi devet slovenskih nevladnih organizacij in društev, ki so tako MZZ kot odbor državnega zbora za zunanjo politiko pozvali k sprejetju nujnih ukrepov in obsodbi nasilja v Gazi. Pozvali so h konkretnim ukrepom za izvajanje pritiska na Izrael in se zavzeli za sankcije proti judovski državi v Združenih narodih in na ravni Evropske unije. Izrazili so tudi prepričanje, da mora Slovenija v celoti podpreti palestinska prizadevanja za članstvo neodvisne države v ZN ter sprejem v druge mednarodne organizacije.

Ne spreglejte