Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2012,
15.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Izrael Jeruzalem

Sreda, 19. 12. 2012, 15.07

8 let

Izrael dal zeleno luč še za judovsko naselje Givat Hamatos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pristojni odbor v Izraelu je dokončno odobril gradnjo 2160 domov v novi četrti za judovske naseljence Givat Hamatos v aneksiranem vzhodnem Jeruzalemu.

Načrti so znova razjezili Palestince, še posebej zato, ker je Izrael že v ponedeljek prižgal zeleno luč tudi gradnji v naselbini Ramat Šlomo, prav tako v vzhodnem Jeruzalemu. Kot so sporočile izraelske nevladne organizacije, ki se borijo proti širjenju judovskih naselbin, je gradnjo več kot 2000 novih domov odobril pristojni občinski odbor v Jeruzalemu, kar naj bi bil zadnji korak v dolgotrajnem postopku odobritve tovrstnih gradenj.

Prva naseljenska četrt v 12 letih To po navedbah omenjenih organizacij pomeni, da bo vzhodni Jeruzalem dobil prvo novo naseljensko četrt v 12 letih. Na območju na južnem delu vzhodnega Jeruzalemu blizu Betlehema, kjer bo nova četrt stala, doslej niso gradili, z deli pa bodo po mnenju nevladne skupine Terrestrial Jerusalem sedaj verjetno začeli že v nekaj tednih ali mesecih. Ta novica, ki napoveduje prvo gradnjo v vzhodnem Jeruzalemu po letu 1997, je razjezila Palestince. Ti opozarjajo, da bo gradnja v Givat Hamatos, ki so jo prvič napovedali leta 2008, a je morala nato skozi dolgotrajen proces, sklenila obroč judovskih naselbin okoli vzhodnega Jeruzalema in ga tako dejansko odrezala od preostalega Zahodnega brega.

Palestinci bodo pospešili priprave na tožbo pred kazenskim sodiščem Palestinski pogajalec Mohamed Štajeh je posvaril, da izraelski koraki v zvezi z gradnjo v vzhodnem Jeruzalemu Palestince silijo v pospešitev priprav za tožbo pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC). "Krepitev naseljenske dejavnosti in vsa izraelska dejanja, od ubojev do aretacij, nas silijo v pospešitev priprav za priziv pred ICC," je dejal Štajeh.

Palestinci niso podpisniki Rimskega statuta, na podlagi katerega je bil ustanovljen ICC, a bi se za pristop lahko potegovali, potem ko jim je novembra v GS ZN uspel dvig statusa Palestine v državo nečlanico opazovalko ZN.

Ne spreglejte