Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 6. 2014,
20.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivo Sanader zapor Hrvaška

Torek, 17. 6. 2014, 20.43

8 let

Ivo Sanader: Obsodili so me brez kakršnegakoli dokaza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader trdi, da so ga obsodili brez kakršnegakoli dokaza in da ni zagrešil dejanj iz primerov Hypo in Mol, v katerih je bil obsojen na osem let in šest mesecev zapora.

V pismu, ki ga je objavil prek svojih odvetnikov, je zatrdil, da se ne bo predal in da bo nadaljeval boj, v katerem bo dokazal svojo nedolžnost. "To sem dolžan svoji družini, časti in ugledu, ki sem ga imel v družbi do začetka tega političnega pregona. To sem dolžan tudi hrvaški javnosti, ne zgolj ljudem, ki so me dvakrat izbrali za predsednika vlade, in ljudem, ki jih nisem nikoli prevaral," je zapisal.

Zavrnil je, da bi zagrešil "veleizdajo", ker je kot predsednik vlade madžarski naftni družbi Mol prepustil upravljavske pravice v hrvaški družbi Ina. Veleizdaje ga je obtožil hrvaški predsednik Ivo Josipović, vendar, kot pravi Sanader, "ta laž na sodišču ni bila z ničimer dokazana".

Dejanje "vojnega dobičkarstva" To naj bi v spravil v javnost Robert Ježić, ki pa naj bi si s tem po štirih mesecih zapora kupil svobodo in opustitev pregona, trdi nekdanji hrvaški premier. Sanader in tedaj vladajoča stranka HDZ, katere predsednik je bil, naj bi sicer s predajo upravljavskih pravic Molu dobila okoli 10 milijonov evrov podkupnine.

V primeru Hypo banke pa je bil Sanader obsojen za sprejetje pol milijona evrov nezakonite provizije pri sklenitvi pogodbe z avstrijsko banko Hypo Alpe Adria o posojilu za hrvaško zunanje ministrstvo sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja. Sanader je kot takratni pomočnik zunanjega ministra izkoristil stanje, ko je bila Hrvaška v vojni. A kot pravi danes, tudi v tem primeru sodišče ni imelo nobenega dokaza za obsodbo.

Marca letos so Sanaderja na prvi stopnji obsodili tudi na devet let zapora v korupcijskem primeru Fimi-media. Proti njemu se poleg tega nadaljuje sojenje v primeru Planinska, vloženi pa sta še dve obtožnici zaradi malverzacij s prodajo elektrike v javnem podjetju Hrvatska elektroprivreda (Hep).

Ne spreglejte