Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 6. 2020,
11.21

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

11

Natisni članek

plakat CasaPound Trst

Petek, 12. 6. 2020, 11.21

3 leta, 10 mesecev

Italijanski neofašisti oskrunili stavbo zamejskih Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

11

CasaPound | Pripadniki stranke CasaPound so ponoči popisali občinsko gledališče v Boljuncu. | Foto STA

Pripadniki stranke CasaPound so ponoči popisali občinsko gledališče v Boljuncu.

Foto: STA

Ob prvem praznovanju praznika osvoboditve izpod jugoslovanske okupacije je slovensko narodno skupnost v Italiji pričakalo neprijetno presenečenje, saj so ponoči skrajneži neofašistične stranke CasaPound s transparentom oskrunili občinsko gledališče v vasi Boljunec v bližini Trsta, ki ga obiskujejo predvsem zamejski Slovenci.

Tržaška občina danes praznuje nov praznik, ki so ga poimenovali "dan osvoboditve mesta izpod jugoslovanske okupacije". Pred 75. leti so se namreč iz Trsta umaknile partizanske enote, ki so 1. maja istega leta prišle v Trst.

Na pročelju občinskega gledališča Prešeren v Boljuncu v občini Dolina jih je danes zjutraj pričakalo presenečenje: mazači neofašistične stranke CasaPound so pročelje stavbe prelepili z italijanskim napisom, ki v slovenskem prevodu pomeni "12. 6. ne miru ne odpuščanja za teroriste in Titove kriminalce".

O mazaški akciji je poročal tudi Primorski dnevnik.

Mazaške akcije postajajo stalnica

To ni prvič, da se je neofašistična stranka spravila na slovenske stavbe v okolici Trsta. Decembra lani, ob obletnici drugega tržaškega procesa, so v vaseh Opčine in Lonjer polepili plakate, na katerih je bilo napisano, da bazoviški junaki niso ne žrtve ne mučenci, ob njihovih imenih pa so še dodali zapis, da je to "teroristična združba, razdejanje in poskus pokola".

CasaPound
Novice CasaPound žrtve drugega tržaškega procesa na plakatih zmerja s teroristi

Prav tako so mazaško akcijo izvedli 10. februarja letos, ko v Italiji praznujejo dan spominjanja na žrtve fojb. Na pročelje gledališča Prešeren v Boljuncu in Prosvetnega doma na Opčinah, pa tudi v drugih krajih, so takrat polepili plakate z napisi "Titovi partizani,  zlobni morilci".

CasaPound
Novice Ob odprtju sedeža CasaPound v Trstu shod proti fašizmu

Praznik, ki razdvaja

V Slovenski kulturno-gospodarski zvezi, ki je ena od dveh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, so za STA ob določitvi novega praznika povedali, da je dan osvoboditve mesta izpod jugoslovanske okupacije praznik, ki razdvaja in obuja stare konflikte.

Na slovenskem Ministrstvu za zunanje zadeve pa so ob določitvi novega praznika tržaške občine, ki ga bo sicer praznovala tudi italijanska Gorica, pojasnili, da je to samostojna odločitev občine.

Stranka Slovenska skupnost se je odzvala na praznik v Gorici

Primorski dnevnik je danes objavil odziv stranke Slovenska skupnost. Edina slovenska stranka v Italiji se je odzvala na to, da praznik praznujejo tudi v Gorici. Zapisali so, da je 1. maj 1945 edini dan osvoboditve v Gorici.

Poudarjajo, da so 1. maja 1945 v Gorico vstopile zavezniške sile, ki so odločilno prispevale k porazu nacifašizma. Da so jugoslovanske čete 12. julija zapustile mesto in območje prepustile angloameriškim silam, pa je bil del politično-vojaških dogovorov med zavezniki, ki so bili zmagovalci 2. svetovne vojne, pravijo pri Slovenski skupnosti.

TRST
Novice Praznik osvoboditve Trsta razburja slovensko javnost
Ne spreglejte