Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2019,
6.18

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

5

Natisni članek

Janez Lenarčič Evropski parlament Paolo Gentiloni Dubravka Šuica

Četrtek, 3. 10. 2019, 6.18

4 leta, 6 mesecev

Evropski poslanci želeli od hrvaške kandidatke recept, kako je obogatela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

5

Dubravka Šuica | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Evropskem parlamentu so se nadaljevala zaslišanja komisarskih kandidatov. Med zaslišanimi je bila tudi hrvaška poslanka v Evropskem parlamentu in kandidatka za podpredsednico Evropske komisije za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica. Med zaslišanjem se ni mogla izogniti vprašanju o svojem premoženju, nejasna je bila tudi o stališču do splava.

Poslanci želeli recept, kako je obogatela

Šuičeva se ni mogla izogniti poslanskemu vprašanju, naj razkrije recept, kako je njena družina na Hrvaškem nakopičila večmilijonsko premoženje.

Čeprav je predsedujoči Antonio Tajani prepovedal vprašanja o njenem premoženju, češ da ne sodijo v zaslišanje glede na to, da niso ugotovili navzkrižja interesov, je hrvaška kandidatka odgovorila, da poslansko vprašanje temelji na neresničnih dejstvih, ki so bila objavljena v medijih. Ni želela govoriti o podrobnostih, temveč je izpostavila, da glede njenega premoženja ni nič spornega.

Nejasno o splavu

Zanikala je, tudi očitke, da ni imela jasnih stališčih med svojim poslanskim mandatom v Evropskem parlamentu v primeru kršitev vladavine prava v primerih Poljske in Madžarske. Nejasno je odgovorila tudi na vprašanje o tem, kakšno je njeno stališče do splava.

Nekdanja županja Dubrovnika ima po poročanju hrvaških medijev pod palcem več kot pet milijonov evrov, ki jih je pridobila v času svoje politične kariere v HDZ. Kako je prišla do omenjenega denarja, Šuica za zdaj noče javno pojasniti. Več o tem preberite v spodnjem članku.

Novice Pod palcem ima več kot pet milijonov: bodo evroposlanci zavrnili kandidatko iz Hrvaške? #video

Uvodoma je sicer povedala, da si bo kot podpredsednica Evropske komisije prizadevala, da bo državljanom čim bolje predstavila povezanost med demokracijo in demografijo, kot tudi za bolj dejavno udeležbo državljanov Evropske unije pri oblikovanju evropskih politik. Meni, da prav demografija poleg razprav o podnebnih sprememb in digitalizaciji predstavlja pomemben izziv za unijo. Po njenem mnenju demografske spremembe določajo politike, demokracijo in življenje v skupnostih, a tudi spreminjajo podobo Evrope.

Vsem je treba dati priložnost, da povedo, kako vidijo prihodnost

Ocenila je, da je treba pričakovati nezadovoljstvo državljanov EU, ki se počutijo zapostavljene zaradi napredka in tranzicije. Zato je po njenem mnenju treba vsem državljanom omogočiti priložnost, da bi povedali, kako vidijo prihodnost unije.

V tem kontekstu je omenila pomembnost konference o prihodnosti Evrope, ki bo potekala med letoma 2020 in 2022. Pričakuje, da bodo med široko razpravo dobili čim širše mnenje o tem, kako bo treba usmerjati unijo in okrepiti demokracijo. Ob tem ni izključila možnosti, da bodo po razpravah na konferenci odprli tudi vprašanje sprememb evropske pogodbe.

Janez Lenarčič
Novice Lenarčič: Migracijske krize ni, položaj je bolj ali manj pod nadzorom #video

Omenila je, da države kandidatke za vstop v EU ne bodo vključene v delo konference, temveč se bodo z njimi pogovarjali v "drugem formatu", ker je treba najprej določiti prihodnost obstoječe unije, posebej po 31. oktobru, ko je napovedan brexit.

Na koncu je dejala, da bodo njen morebiten petletni mandat v komisiji obeležila prizadevanja za konsolidacijo v smislu obstoječe evropske zakonodaje, sodelovanje Evropske komisije na različnih ravneh, od poslovnih skupnosti in nevladnih organizacij do lokalnih skupnosti, ter za komunikacijo, ki bo pomenila odprtost do državljanov zunaj "bruseljskega balona".

Brglez meni, da ni bila prepričljiva

Slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Milan Brglez (SD) je ocenil, da zaslišanje Šuice ni bilo prepričljivo, ko gre za nekoga, ki se poteguje za vodenje resorja za demokracijo.

Italijanski kandidat obljublja enako obravnavo vseh

Italijan Paolo Gentiloni, kandidat za komisarja za gospodarstvo, je danes na zaslišanju v Evropskem parlamentu obljubil enako obravnavo vseh članic EU pri uveljavljanju proračunskih pravil. Italijanski proračun, ki je bil v minulih letih v središču pozornosti Bruslja, bo obravnaval enako kot vse preostale, je zatrdil.

Prvo vprašanje evropskih poslancev in tudi številna vprašanja v nadaljevanju so se nanašala na evropska proračunska pravila in prožnost pri uveljavljanju teh pravil, ki jo vseskozi zahteva in jo je doslej tudi največ izkoriščala Italija.

Paolo Gentiloni | Foto: Reuters Foto: Reuters

Gentiloni je poudaril, da je pravila treba spoštovati in da prožnost ni koncesija, temveč možnost v okviru teh pravil. Proračunskega načrta Italije ni hotel komentirati, saj da ga še ni. Ko ga bo Italija poslala v Bruselj, pa ga bo obravnaval z enako pozornostjo in resnostjo kot vse preostale. Zatrdil je, da ne bo predstavnik ene države, temveč komisar za gospodarske zadeve.

Članice območja evra morajo osnutke proračunskih načrtov za prihodnje leto poslati v Bruselj do sredine oktobra. Prejšnja italijanska vlada, ki sta jo sestavljali skrajno desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, je kljubovala bruseljskim ciljem in pravilom, čeprav ima Italija enega najvišjih javnih dolgov na svetu.

Alenka Bratušek
Novice Analitika pred zaslišanjem Lenarčiča: Zgodba z Bratuškovo se tokrat ne more ponoviti #video

Kandidatka za komisarko za energijo ni navdušila

Kandidatka za evropsko komisarko za energijo Kadri Simson se na zaslišanju pred pristojnim odborom ni izkazala, poroča portal Politico. Kot so za portal dodali viri v parlamentu, Estonka ni prepričala evropskih poslancev in bo morala verjetno odgovarjati na dodatna pisna vprašanja. Predsednica parlamentarnega odbora za energetiko Adina-Ioana Valean je po zaslišanju le ocenila, da je bil zelo intenziven zagovor.

Politico ob navajanju parlamentarnih virov poroča, da bo morala Simsonova zelo verjetno na popravni izpit z dodatnimi pisnimi vprašanji, saj s šibko predstavitvijo ni izpolnila pričakovanj. Politične skupine bodo popoldne razpravljale o uspešnosti zagovora in nato sporočile, ali imajo dodatna vprašanja.

Hahn poudaril svoje izkušnje

Kandidat za evropskega komisarja za proračun Johannes Hahn je izpostavil svojih deset let izkušenj v vlogi komisarja. V okviru svojega novega resorja pa se namerava zavzemati predvsem za večji evropski proračun, je pojasnil.

Večji evropski proračun sicer že dlje zagovarja tudi Evropski parlament. Hahn je zagotovil, da bo naredil vse, da pri pogajanjih za finančni okvir 2021-2027 doseže proračun v višini najmanj 1,1 odstotka moči gospodarstva EU. Po celi Evropi zaznava potrebo po investicijah na področju okolja, varnosti, gospodarstva in raziskovanja. "Vse to se ne more zagotavljati z manj sredstvi. Tu smo zavezniki, tu ne bom popustil," je dejal.

Najmlajšemu kandidatu za komisarja prioriteta varovanje oceanov

Kandidat za evropskega komisarja za okolje in oceane Virginijus Sinkevičius je danes pred evropskimi poslanci kot prioriteto svojega mandata izpostavil varovanje okolja in oceanov. "Ta mandat bo najbolj zelen, ki ga je Evropa kadarkoli videla ... bo tudi zelo moder," se je v zaključni izjavi 28-letnik poigral z nazivom svojega portfelja.

Litovski komisarski kandidat je na zaslišanju pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta obljubil, da se bo posvetil plastičnim odpadkom in t. i. mrtvim območjem zaradi pomanjkanja kisika. Boril se bo tudi proti nezakonitemu ribolovu. 

Z 28 leti bi Litovec lahko postal najmlajši evropski komisar doslej. Sinkevičius se je vnaprej zahvalil za zaupanje v njegovo generacijo, za katero podnebna nevtralnost do leta 2050 "ni le datum na koščku papirja". "To bomo doživeli," je prepričan.

Glede na prve odzive preko Twitterja se je Sinkevičius na zagovoru odrezal pozitivno, poroča portal Politico. V največji politični skupini, Evropski ljudski stranki (EPP), pa so po zaslišanju ocenili, da ima potencial.

Grk Schinas pod točo kritik zaradi naziva resorja

Grk Margaritis Schinas, kandidat za podpredsednika Evropske komisije za zaščito evropskega načina življenja, je na zaslišanju v Evropskem parlamentu pod točo kritik zaradi naziva resorja. Pred njimi se brani, a kaže, da socialisti, liberalci, zeleni in levica vztrajajo pri spremembi naziva.

Desnosredinski grški politik, bivši evropski poslanec Schinas, ki je evropski javnosti najbolj poznan kot glavni govorec Junckerjeve komisije, na zaslišanju upravičuje dosedanji naziv glavnega komunikatorja komisije, saj spretno krmari med vprašanji, ne le z dobro retoriko, temveč tudi z dobrim poznavanjem področij, humorjem in ofenzivo šarma.

Ne spreglejte