Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2012,
18.24

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
italija

Natisni članek

Petek, 27. 1. 2012, 18.24

8 let, 3 mesece

Italijanom se obeta debirokratizacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Italijanska vlada danes sprejema paket ukrepov debirokratizacije, s katerim želi posameznikom in podjetjem olajšati poslovanje z državo, tako s poenostavitvijo kot s pospešitvijo postopkov.

Ukrepi segajo od elektronskega vpisa na univerze, pridobivanja različnih certifikatov preko spleta do razširitve širokopasovnega interneta.

Drastični ukrepi Med ukrepi je mogoče najti določilo, da bo lahko država za turizem primerne nepremičnine, ki jih zaseže mafiji, s koncesijo podelila v upravljanje mlajšim od 35 let.

Različne certifikate, spremembo podatkov, kot je na primer sprememba naslova prebivališča, bo po novem mogoče urediti preko spleta, spremembe pa bodo uveljavljene v dveh dneh od vložitve zahteve.

Invalidom lažje življenje Invalidom se obeta poenostavitev pridobivanja dovolilnic za parkiranje in vožnjo z avtomobilom v starih mestnih jedrih in enostavnejše uveljavljanje znižanega davka na dodano vrednost pri nakupu vozila.

Podjetjem se obeta znižanje stroškov Mnogo ukrepov se nanaša na poslovanje podjetij z državo. Malim in srednje velikim podjetjem se obeta znižanje stroškov, vključno s poenostavitvijo in racionalizacijo inšpekcij v podjetjih. Država namerava ustanoviti tudi nacionalno banko podatkov o javnih naročilih države, kjer bodo zbrani vsi podatki o poslih.

Vlada namerava zvišati tudi mejo, pri kateri agencija za prihodke ne terja plačil davčnih dolgov do države, ker je celoten postopek dražji, kot pa je pobrani davek. Ta meja trenutno znaša 16,53 evra, po novem pa bo znašala 30 evrov, poročajo italijanski mediji.

Nakazila bodo možna le v elektronski obliki Nakazila različnih socialnih prispevkov Nacionalnemu inštitutu za socialno varnost, ki skrbi za izplačilo pokojnin in socialnih pomoči, bodo od maja dalje mogoča zgolj v elektronski obliki. S tem želi vlada povečati učinkovitost poslovanja in znižati stroške.

Del ukrepov se nanaša tudi na migrante. Ti bodo po novem lahko lažje podaljševali dovoljenje za prebivanje, ki je vezano na pogodbo o delu. Za podaljšanje bo po novem dovolj pridobitev novega sezonskega dela.

Monti za spodbuditev gospodarske rasti Ukrepi debirokratizacije so del prizadevanj vlade Maria Montija za spodbuditev gospodarske rasti. Minuli teden je vlada že sprejela paket ukrepov liberalizacije, ki bo po napovedih državljanom prihranil prek 20 milijard evrov.

Prav liberalizacija, ki je posegla v številne privilegirane panoge in profesionalne poklice, je sprožila številne proteste in stavke, ki že teden dni hromijo državo. Po množičnih protestih taksistov in teden dni trajajoči stavki avtoprevoznikov, nezadovoljnih z rekordnimi cenami pogonskih goriv, danes stavkajo še v javnem prometu.

Ne spreglejte