Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2018,
11.11

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

italija migranti Aquarius Francija

Sreda, 13. 6. 2018, 11.11

5 let, 10 mesecev

Italija zaradi spora glede migrantov na pogovor poklicala francoskega veleposlanika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Aquarius ladja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Italijansko zunanje ministrstvo je danes poklicalo na pogovor francoskega veleposlanika v Rimu. Razlog za to je diplomatski spor med državama zaradi obravnavanja migrantske krize.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek očital Italiji, da je ravnala neodgovorno, ker je zaprla svoja pristanišča za ladjo z več kot 600 migranti na krovu.

Nova italijanska vlada, ki jo sestavljata populistično Gibanje pet zvezd in skrajno desna Liga, je takoj odgovorila na kritike in zavrnila "hinavske lekcije" iz držav, kot je Francija.

Prebežniki na ladji Aquarius
Novice Italija in Malta ne dovolita izkrcanja, prebežniki ostajajo na odprtem morju

"Izjave glede ladje Aquarius, ki prihajajo iz Francije, so presenetljive. Italija ne more sprejeti hinavskih lekcij iz držav, ki glede priseljevanja raje gledajo stran," je v torek sporočila italijanska vlada.

Notranji minister Matteo Salvini je danes zahteval opravičilo Francije. "Naša zgodovina solidarnosti, velikodušnosti in prostovoljstva si ne zasluži klofut članov francoske vlade in upam, da se bo francoska vlada v najkrajšem možnem času uradno opravičila," je v senatu izjavil Salvini.

Če ne bo opravičila, bi lahko premier Giuseppe Conte odpovedal za petek načrtovano srečanje z Macronom, je zagrozil Salvini. "Če uradno opravičilo ne pride, bi premier Conte naredil prav, če ne bi šel v Francijo," je dejal.

Aquarius
Novice Migrante z Aquariusa bodo premestili na italijanski ladji in prepeljali v Španijo

Ob tem je Franciji očital, da je v okviru evropske sheme za premestitev sprejela le 640 od obljubljenih 9000 prosilcev za azil iz Italije. Francoskega predsednika je pozval, naj "preide od besed k dejanjem" ter sprejme prosilce za azil, in to kar "jutri zjutraj".

Tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva je medtem sporočil, da se Francija zelo dobro zaveda migrantskega pritiska na Italijo in njenega truda. "Zavezani smo dialogu in sodelovanju, ki jih imamo z Rimom na teh področjih," je dodal.

Ladja francoske nevladne organizacije SOS Mediterranee s 629 migranti na krovu je za več kot 30 ur obstala v Sredozemskem morju, saj se Italija in Malta nista mogli dogovoriti, katera jo bo sprejela. Na koncu se je ponudila Španija, da sprejme migrante.

 

Ne spreglejte