SiolNET. Novice Svet
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italija bo razglasila izredne razmere

1,65

termometer

Prazna struga reke Pad | Mogočna reka Pad, največja v Italiji, je nerazpoznavna. Na več mestih celo presiha. | Foto: Reuters
Mogočna reka Pad, največja v Italiji, je nerazpoznavna. Na več mestih celo presiha. Foto: Reuters

Italijanska vlada se bo danes sestala s ciljem, da bi razglasila izredne razmere v regijah, ki jih je v zadnjem času prizadela huda suša, so sporočili iz urada predsednika vlade Maria Draghija. V nekaterih delih Italije namreč ni deževalo že štiri mesece. Danes objavljena raziskava pa kaže, da se nekateri deli Portugalske in Španije soočajo z najhujšo sušo v tisoč letih.

Suša je še posebej hudo prizadela sever države, kjer je v velikih jezerih, vključno z Gardskim jezerom, veliko manj vode, kot je običajno za ta letni čas.

Tudi vodostaj reke Pad, najdaljše italijanske reke z delto v bližini Benetk, ki teče proti vzhodu po severni Italiji, je na nekaterih delih na najnižji ravni v zadnjih 70 letih.

zalivanje trave Novice Ponekod v Sloveniji že prepovedano zalivanje vrtov in polnjenje bazenov

Mesti Pisa in Verona sta omejili porabo vode, v Benetkah in Milanu so zaprli nekatere vodnjake. Pomanjkanje vode med drugim ogroža tudi kmetijske pridelke v severnih italijanskih deželah Piemont, Lombardija in Emilija-Romanja.

Pogostost sušnih obdobij v Sredozemlju so mnogi znanstveniki sicer že pripisali podnebnim spremembam.

Deli Španije in Portugalske se soočajo z najhujšo sušo v zadnjih tisoč letih

Nekateri deli Portugalske in Španije se zaradi visokega zračnega pritiska, ki ga povzročajo podnebne spremembe, soočajo z najhujšo sušo v tisoč letih, kaže danes objavljena raziskava, ki opozarja, da bi se lahko količina padavin do konca stoletja zmanjšala za do 20 odstotkov, ibersko kmetijstvo pa bi lahko postalo najbolj ranljivo v Evropi.

Azorski anticiklon, območje visokega zračnega pritiska, ki se vrti v smeri urinega kazalca nad deli severnega Atlantika, ima velik vpliv na vreme in dolgoročne podnebne trende v zahodni Evropi.

To je potrdila študija, objavljena v reviji Nature Geoscience, v kateri so raziskovalci iz ZDA ugotovili, da se je ta sistem visokega zračnega pritiska v zadnjem tisočletju drastično spremenil.

Študija je na podlagi simulacij podnebnih modelov za zadnjih 1200 let pokazala, da se je sistem visokega zračnega pritiska začel širiti in pokrivati večje območje pred približno 200 leti, ravno ko je začelo naraščati tudi onesnaževanje s toplogrednimi plini, ki ga povzroča človek.

Širitev območja visokega zračnega pritiska so v 20. stoletju dodatno povečale tudi podnebne spremembe in z njimi povezano globalno segrevanje.

Avtorji študije so nato pregledali dokaze o količini padavin, ki so se skozi stoletja ohranili v portugalskih stalagmitih, in ugotovili, da so s širitvijo azorskega anticiklona zime v zahodnem Sredozemlju postale bolj suhe.

Opozarjajo, da se bo anticiklon v 21. stoletju še naprej širil zaradi naraščajoče ravni toplogrednih plinov, kar pomeni, da bi se lahko količina padavin do konca tega stoletja zmanjšala še za 10 do 20 odstotkov. To pa bi povzročilo, da bi ibersko kmetijstvo postalo eno najbolj ranljivih v Evropi.

Študija ocenjuje, da bi se območje, primerno za gojenje grozdja na Iberskem polotoku, zaradi hudega pomanjkanja vode do leta 2050 lahko zmanjšalo za vsaj četrtino. Raziskovalci so napovedali tudi 30-odstotno zmanjšanje proizvodnje oljk v južni Španiji do leta 2100.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin