SiolNET. Novice Svet
9,70

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 11:15

  Madžarska

 • 10:43

  Avstrija

Slabe novice: v Angliji znova močno narašča število okuženih

9,70

termometer

london velika britanija
Foto: STA

Zaradi širjenja indijske oziroma delta različice v Angliji znova močno narašča število okužb z novim koronavirusom. Glede na analizo, ki jo je naročila vlada, je med 20. majem in sedmim junijem število naraslo za 50 odstotkov. Časovni okvir sovpada s širjenjem delte, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo v Londonu. K širjenju največ prispevajo necepljeni mladi.

Podatki o 110 tisoč hitrih testih med 20. majem in sedmim junijem razkrivajo, da se število primerov vsakih 11 dni podvoji. Središče širjenja je na severozahodu Anglije.

Strokovnjaki sicer mirijo, da se bo zahvaljujoč cepljenju širjenje virusa znova upočasnilo. Doslej je oba potrebna odmerka cepiva prejelo že več kot 30 milijonov ljudi, kar je nekaj manj kot 60 odstotkov odraslih. Že v kratkem se bodo lahko na cepljenje prijavili vsi, starejši od 18 let.

Sproščanje ukrepov so prestavili za mesec dni

Zaradi širjenja različice delta, ki je trenutno odgovorna za več kot 90 odstotkov okužb v državi, je vlada premierja Borisa Johnsona za 21. junij predvideno sproščanje omejitev v Angliji prestavila za štiri tedne.

V sredo zvečer je parlament v Londonu tej odločitvi prikimal z jasno večino. Je pa več kot 50 poslancev Johnsonovih konservativcev glasovalo proti vladi, češ da bi se bilo treba držati prvotnega načrta.

cepivo Novice Tretje iz vrst cepiv mRNA se ni izkazalo za najbolj učinkovito
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 11:15 17.06.2021

  Madžarska

  Madžarska bo 24. junija na svojih schengenskih mejah predvidoma odpravila nadzor, ki ga je uvedla zaradi pandemije covid-19, je v sredo povedal zunanji minister Peter Szijjarto. Pogoj za odprtje meja je, da ne bo nepričakovanih preobratov v pandemiji, je dodal.

  Szijjarto se je v sredo v Bratislavi srečal s predstavniki strank etničnih Madžarov, ki naj bi se v kratkem združile. Ob tem je spregovoril tudi o odprtju meja z Avstrijo, Slovaško in Slovenijo. 

  Madžarska je lani septembra zaradi porasta okužb z novim koronavirusom zaprla svoje meje. V državo od takrat niso več spuščali tujcev, obstajajo pa številne izjeme, med drugim za poslovne poti.

  Zaenkrat še ni znano, kaj pomeni odprava nadzora na schengenskih mejah za morebitne turiste. Na Madžarsko lahko že več tednov pridejo ljudje, ki so bili cepljeni proti covid-19 v eni od držav, s katero ima Budimpešta sklenjen dvostranski dogovor o priznanju potrdila o cepljenju, med njimi je na primer Slovenija, ne pa tudi Avstrija.

  Preveri več
 • 10:43 17.06.2021

  Avstrija

  V Avstriji se s 1. julijem končujejo številni ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim se poslavlja nočna omejitev gibanja, zaradi česar bo v sprva nekoliko okrnjenih kapacitetah znova mogoče nočno obratovanje gostinskih lokalov, je danes napovedal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

  "Naredimo lahko nove velike korake v smeri proti normalnosti," je dejal Kurz in dodal, da se bo znova lahko "plesalo, poročalo in praznovalo". Epidemiološke razmere so še boljše od pričakovanj, je dejal glede na trenutno sedemdnevno incidenco okužb, ki znaša 15 primerov na 100 tisoč prebivalcev.

  V gostinstvu bo odpadla obveznost zaščitnih mask tudi za zaposlene. Področja umetnosti, kulture in športa pa bo kot že pred časom napovedano mogoče znova doživeti brez omejitev. Vse prireditve se bodo lahko odvile brez zgornje meje udeležencev oz. gledalcev. Znova bodo dovoljena tudi stojišča.

  Namesto zaščitne maske tipa FFP2 bo po novem v trgovinah, na avtobusih in vlakih potrebna le še zaščita ust in nosu. Maske z visoko zaščito bodo obvezne le še v bolnišnicah in domovih za starejše.

  Še naprej pa za obisk gostinskih lokalov in prireditev ostaja v veljavi obveznost t. i. pravila PCT - prebolevnosti, cepljenja ali testiranja. Od 1. julija bo sicer obvezno testiranje le še za vse, stare najmanj 12 let.

  Dvaindvajsetega julija Avstrija načrtuje nadaljnje sproščanje omejitvenih ukrepov.

  Kurz je ob tem spomnil, da je država naredila velik napredek pri cepljenju proti covid-19. Več kot polovica prebivalcev naj bi bila že cepljena z vsaj enim odmerkom. Sadove naj bi obrodila tudi strategija testiranja s okoli 40 tisoč dnevno opravljenimi testi.

  Različica novega koronavirusa, poimenovana delta, bi sicer lahko posegla v načrte nadaljnjega rahljanja, je po drugi strani posvaril Oswald Wagner z medicinske univerze na Dunaju, a je dodal, da cepljenje tudi proti tej različici nudi visoko zaščito. 

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin