Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2023,
8.17

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,29

Natisni članek

videoposnetek

Torek, 17. 10. 2023, 8.17

6 mesecev, 1 teden

Islamski teroristi objavili posnetek zajete talke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,29

Palestinska teroristična organizacija Hamas je objavila prvi videoposnetek domnevne talke z območja Gaze, kamor so pripadniki gibanja po napadu na Izrael odpeljali najmanj 199 ljudi. Okoliščine nastanka posnetka niso jasne. Turški zunanji minister Hakan Fidan je medtem z vodjo Hamasa Ismailom Hanijehom po telefonu razpravljal o možnosti izpustitve talcev.

 
Robert Golob, srečanje, EPS; Granada
Novice Golob: Dejanje Hamasa je bilo gnusno. Ni dvoma, da morajo zanj odgovarjati.

Na enominutnem videoposnetku, ki so ga islamisti v ponedeljek objavili na Telegramu, je videti mlado žensko s povito roko. V kamero v hebrejščini pove, da je stara 21 let in da prihaja iz Šohama, trenutno pa naj bi bila v bolnišnici v Gazi. "Prosim, da me čim prej odpeljete od tukaj," še doda.

Yafi Shpirer
Novice Izraelka o Hamasovih teroristih: To niso ljudje, to so divje živali #video

Gre za Izraelko, ki ima tudi francosko državljanstvo

Ni jasno, kje, kdaj in v kakšnih okoliščinah je posnetek nastal. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na druge medije, gre za Izraelko, ki ima tudi francosko državljanstvo in ki so jo po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra razglasili za pogrešano. Tiskovni predstavnik Hamasa je pred tem sporočil, da so pripadniki gibanja v Gazo odpeljali od 200 do 250 talcev. Izraelska vojska je pred tem v ponedeljek sporočila, da je zajetih talcev 199.

Damir Črnčec, državni sekretar
Novice Črnčec: Hamas napada civiliste. Odziv Izraela bo upravičeno silovit.

Po besedah tiskovnega predstavnika gibanja je 200 talcev pod nadzorom Hamasa, za preostale pa skrbijo druge militantne frakcije v palestinski enklavi. Kot je še dejal, talci niso zaporniki, temveč "gostje v Gazi", ki jih bodo izpustili takoj, ko bodo "pogoji primerni". Najmanj 22 talcev naj bi sicer že umrlo v izraelskih zračnih napadih na Gazo, česar pa ni mogoče potrditi.

Izraelsko obstreljevanje območja Gaze se medtem nadaljuje

Turški zunanji minister Fidan je medtem z vodjo Hamasa Hanijehom po telefonu razpravljal o razmerah na terenu in možnosti za izpustitev talcev, je sporočilo zunanje ministrstvo v Ankari. Več podrobnosti o vsebini pogovora ni podalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelsko obstreljevanje območja Gaze se medtem nadaljuje, pred mejnim prehodom Rafa med Egiptom in Gazo pa številni Palestinci in tujci še vedno čakajo na odprtje meje. Izraelski napadi so sicer opustošili enklavo. Število mrtvih med Palestinci po zadnjih podatkih znaša najmanj 2750, na izraelski strani pa najmanj 1400. Skupno je ranjenih okoli 9700 ljudi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v odzivu obsodil Hamas zaradi objave videoposnetka in zahteval brezpogojno izpustitev talke. "Sramotno je vzeti nedolžne ljudi za talce in jih prikazovati na tak gnusen način," je poudaril, kot so sporočili iz Elizejske palače. Dodali so, da si Francija skupaj s partnerji prizadeva za osvoboditev francoskih talcev, ki jih zadržuje Hamas.
Ze'ev Boker
Novice "Med tistimi, ki govorijo o izraelskem apartheidu, nobeden ne sedi v zaklonišču v Ljubljani"
Ne spreglejte