Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 10. 2014,
8.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kobane islamisti

Četrtek, 16. 10. 2014, 8.12

7 let, 12 mesecev

Islamska država izgublja nadzor nad Kobanejem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Borci Islamske države (IS) se umikajo iz delov strateško pomembnega sirskega mesta Kobane na meji s Turčijo, trdijo predstavniki Kurdov. ZDA trdijo, da so v zračnih napadih ubili več sto islamistov.

Po zagotovilih kurdskega predstavnika Idrisa Nasana za BBC je IS izgubila nadzor nad več kot 20 odstotki mesta v zadnjih dneh ter da kurdski borci napredujejo proti islamistom. "IS je v zadnjih dneh nadzirala okoli 40 odstotkov mesta Kobane, zdaj pa je manj kot 20 odstotkov mesta pod nadzorom islamistov," je dejal.

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva John Kirby je povedal, da so v zadnjih zračnih napadih ubili več sto teroristov, vendar pa lahko IS še vedno zasede celotno mesto. Večina prebivalstva se je umaknila na varno in IS bo v primeru zmage zasedla bolj kot ne mesto duhov.

Turki ne smejo na pomoč Kobaneju Turški premier Ahmet Davutoglu je dejal, da se lahko v Kobaneju borijo samo Sirci ter ponovil, da njegova vlada skozi svoje mejne prehode ne bo dovolila vstopa v Sirijo drugim državljanom, še posebej turškim. Turški parlament je sicer odobril vojaško posredovanje v Kobaneju, le streljaj od turške meje, vendar pa Ankara tja ni poslala svojih vojakov, ker bi tako nehote priskočili na pomoč Kurdom. Turčija je tudi prepovedala, da bi se borci Delavske stranke Kurdistana (PKK) borili v Kobaneju, kar je razjezilo Kurde v Turčiji.

"Neločljivo povezana odločnost" ZDA so mednarodna prizadevanja proti Islamski državi (IS) v Iraku in Siriji krstile z nazivom "neločljivo povezana odločnost", kar po trditvah Pentagona pomeni, da so ZDA skupaj s koalicijskimi zaveznicami neomajno odločene odstraniti teroriste IS.

Koordinator koalicijskih prizadevanj proti IS, upokojeni general John Allen, je priznal, da je IS v Iraku in Siriji dosegla pomemben napredek ne glede na koalicijske zračne napade, ki so se začeli 8. avgusta. Za zmago proti IS bo po generalovih besedah potreben čas.

Zračni napadi ne bodo dovolj Koalicijske sile so v Iraku IS potisnile nazaj okrog jezu pri Mosulu, vendar pa imajo teroristi taktično pobudo na drugih bojiščih. Allena najbolj skrbi iraška provinca Anbar, kjer je IS dosegla največ. Allen je ponovil, da vojaška sila sama po sebi ne bo dovolj za zmago. Zračni napadi so trenutno namenjeni le kupovanju časa, poleg njih pa bo treba zaustaviti dotok terorističnih borcev in denarja ter zoperstavljanje ideologiji skrajnega islamizma.

Kemično orožje v rokah IS? New York Times je poročal, da so islamisti blizu iraške prestolnice Bagdad zavzeli kompleks, v katerem je na tisoče kosov kemijskega orožja. Po ameriški invaziji na Irak leta 2003 so Američani odkrili kemično orožje, ki se ga je Pentagon odločil v tajnosti uničiti. Po pisanju New York Timesa se večji del orožja nahaja na ozemlju, ki je trenutno pod nadzorom IS.

Ne spreglejte