Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2024,
8.54

Osveženo pred

4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

Natisni članek

iskalna akcija deklica pogrešana Srbija

Petek, 29. 3. 2024, 8.54

4 tedne

4. dan iskanja deklice Danke

Nekdanji šef beograjske policije: Starši so tisti, ki bi morali marsikaj pojasniti. #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je na svojih družbenih omrežjih objavilo posnetek aretacije treh oseb, ki naj bi bile povezane z izginotjem dveletne deklice Danke. Osebe so prijeli v četrtek na območju občine Hadžići v Bosni in Hercegovini, potem ko so na omrežju TikTok objavile, da imajo informacije o izginuli deklici. Posnetek aretacije si oglejte zgoraj. V iskalno akcijo za pogrešano deklico se je medtem vključilo 18 gasilcev posebne enote za reševanje iz ruševin, pomaga pa jim tudi reševalni pes Zigi. Medtem v javnost kapljajo različne teorije zarote, ki s prstom kažejo na starše pogrešane deklice.

Moške so prek IP-naslovov izsledili preiskovalci oddelka za kibernetski kriminal Fup. Aretirani so na družbenem omrežju TikTok objavili, da imajo informacije o izginotju pogrešane deklice iz Srbije, za razkritje pa so, kot je poročal Dnevni avaz, zahtevali 50 tisoč konvertibilnih mark (približno 25 tisoč evrov). Eden od njih je celo trdil, da je Danka v njegovi kleti. Kasneje so izjavili, da so se samo šalili. Gre za tri brate, državljane BiH, med katerimi ima eden tudi sirsko, drugi pa srbsko državljanstvo, poroča časopis Oslobođenje. Trojica se bo branila s prostosti, saj jih je tožilstvo kantona Sarajevo danes izpustilo iz pripora.

"Starša bi morala marsikaj pojasniti"

Primer izginotja je za portal Telegraf.rs komentiral nekdanji šef beograjske policije Marko Nicović, ki meni, da ključ preiskave tiči v dekličinih starših. "Starši so tisti, ki bi morali marsikaj pojasniti. Najprej, zakaj so toliko časa, kar dve uri, čakali s prijavo izginotja? Znano je, da je treba, ko izgine otrok, to takoj prijaviti, da iskanje steče takoj," je dejal Nicović.

Meni tudi, da policija postopa pravilno, saj preiskuje vsak centimeter zemlje na kraju, kjer je deklica izginila. Upa tudi, da so temeljito pregledali mejne prehode, saj ne izključuje možnosti ugrabitve.

"Lahko je karkoli, nobena možnost ni izključena. Če je mati rekla, da je punčko pustila samo za minuto, se sprašujem, kam je lahko odšel dveletni otrok? Kako daleč, da ga mama ne bi našla? Veliko vprašanj je odprtih," je še dodal. 

Poleg tega so v javnost pricurljale neuradne informacije, da naj bi bilo iz telefona dekličine mame Ivane, ki ga je policija podrobno pregledala, dan pred in tudi na dan izginotja izbrisanih veliko sporočil in podatkov o klicih. Pred izginotjem naj bi malčico tudi nekajkrat fotografirala iz različnih zornih kotov.

Deklico išče tudi reševalni pes

V reševalno akcijo, ki se nadaljuje že četrti dan, sta se sinoči vključili dve posebni enoti za reševanje iz ruševin in danes zgodaj zjutraj so začeli pregledovati teren okoli hiše, kjer so nazadnje videli izginulo deklico. V ekipah je 18 gasilcev s petimi terenskimi vozili in reševalnim psom Zigijem, ki je pomagal tudi pri reševanju ljudi po potresu v Turčiji.

Fotogalerija
1 / 14

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug je pred hišo, od koder je deklica izginila, prišel srbski minister za notranje zadeve Bratislav Gašić. Oglasil se je tudi stric pogrešane deklice Stefan Dragomirović. "Skrbi me, da Ivano (njegovo sestro in dekličino mamo, op. p.) zadržujejo, a me tolaži, da so njene izjave najbolj pomembne, saj je Danko videla zadnja. Bila je uničena, jokala je in vso noč ni mogla spati," je povedal. 

Kriminalisti presenečeni nad ravnanjem dekličine mame

Policija je sicer v sredo ustavila iskanje na območju naselja pri mestu Bor v Srbiji, od koder je deklica izginila. Z ministrstva za notranje zadeve so namreč sporočili, da so vsi rezultati in ugotovitve pokazali, da deklice ni na iskanem območju, velikem okoli deset kvadratnih kilometrov. 

Zdaj so se osredotočili na zaslišanje njenih staršev Miloša in Ivane Ilić. Obema so odvzeli mobilne telefone in jih pregledali. Kriminalisti so presenečeni predvsem nad ravnanjem njene mame, ki je preveč mirna. "Ne kaže nobenih čustev in prav to preseneča inšpektorje. Upoštevati je treba, da je mati noseča in to verjetno vpliva na njeno obnašanje," je povedal vir, ki naj bi bil dobro seznanjen s preiskavo.

Dve leti stara deklica Danka je izginila v torek okoli 13. ure. Nazadnje so jo videli v naselju Banjsko Polje pri srbskem mestu Bor. | Foto: Jovana Dragomirović/Facebook Dve leti stara deklica Danka je izginila v torek okoli 13. ure. Nazadnje so jo videli v naselju Banjsko Polje pri srbskem mestu Bor. Foto: Jovana Dragomirović/Facebook

iskanje Danke v Srbiji
Novice Dveletne deklice še niso našli. Aretirali osebe, ki so v zameno za informacije zahtevale denar.
Danka Dragomirović
Novice V Srbiji pogrešano dveletno deklico iskali celo noč: na terenu več kot 300 ljudi, v zraku helikopter in droni
Policija
Novice Našli 11-letnika iz Škofje Loke
Ne spreglejte