SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Irska predčasno poplačala devet milijard evrov dolga

2

termometer

Irska, ki jo je finančna kriza pred leti pripeljala na rob bankrota, zdaj zmanjšuje svoje dolžniško breme.

Država je predčasno povrnila devet milijard evrov in s tem poplačala že skoraj 40 odstotkov svojega dolga do Mednarodnega finančnega sklada (IMF), poroča nemška tiskovna agencija dpa. S predčasno povrnitvijo dolga bo država prihodnje leto prihranila 150 milijonov evrov, ki bi jih sicer namenila za obresti, je pojasnil finančni minister Michael Noonan.

"Okrevanje irskega gospodarstva je v polnem zagonu," je dejal Noonan. S pričakovanim javnofinančnim primanjkljajem v višini 2,7 odstotka bruto domačega proizvoda bo država tudi izpolnila zahteve iz evropskega pakta za stabilnost in rast.

Irska je bila za Grčijo druga država območja z evrom, ki je po izbruhu finančne krize potrebovala mednarodno finančno pomoč. Leta 2010 se je z IMF, Evropsko centralno banko in članicami EU dogovorila o 67,5 milijarde evrov pomoči.

Decembra 2013 je Irska izstopila iz programa pomoči, januarja letos pa si je z dolgoročnimi obveznicami prvič znova uspešno zagotovila svež denar na mednarodnih finančnih trgih.

Po poročanju časnika Irish Times naj bi irska vlada za začetek prihodnjega leta načrtovala še eno devetmilijardno poplačilo obveznosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin