Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 3. 2018,
17.24

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Kurdistan Irak

Sobota, 3. 3. 2018, 17.24

6 let, 1 mesec

Iraški parlament v državnem proračunu znižal sredstva za Kurdistan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
napad, Irak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iraški poslanci so danes potrdili nov proračun v višini 88 milijard ameriških dolarjev, pri čemer so delež sredstev za avtonomno regijo iraški Kurdistan znižali s 17 na 12,6 odstotka. Odnosi med osrednjo iraško vlado in kurdistanskimi oblastmi so se sicer zaostrili po referendumu o neodvisnosti Kurdistana, ki ga Bagdad ni upošteval.

Po današnjem glasovanju, ki so ga kurdski poslanci bojkotirali, je predsednik parlamenta Salim al Džaburi pojasnil, da je proračun v skladu z zahtevami kurdistanskih oblasti, ni pa navedel natančnih podatkov o višini sredstev, namenjenih tej avtonomni regiji. Po poročanju medijev bodo letos prejeli 12,6 odstotka, medtem ko so lani prejeli 17 odstotkov.

Džaburi je pojasnil, da proračunska sredstva obsegajo tudi plače kurdistanskih funkcionarjev in kurdskih pešmerg, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Iraška vlada pa je ob tem zatrdila, da so sredstva sorazmerna s številom prebivalcev regije, ki jih je 5,2 milijona.

Odnosi med iraškimi in kurdistanskimi oblastmi so zaostrene

Proračun so potrjevali več mesecev, saj se niso mogli uskladiti glede deležev za Kurdistan in območja, ki so bila uničena v boju proti skrajni skupini Islamska država, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odnosi med iraškimi in kurdistanskimi oblastmi so se zaostrili po septembrskem glasovanju o neodvisnosti Kurdistana in nekaterih drugih spornih območij pod nadzorom Kurdov. Kurdi so na sicer neobvezujočem referendumu z veliko večino podprli neodvisnost, a je potem uradni Bagdad sprožil vojaško akcijo za ponoven prevzem nadzora nad pokrajino, zlasti nad naftno infrastrukturo, kar mu je tudi uspelo.

Iraška vlada je nato sprejela sankcije proti Kurdistanu, vključno s prepovedjo mednarodnih letov v in iz regije. Sankcije so še poslabšale gospodarske razmere na območju, zaradi česar so se ljudje decembra odpravili tudi na ulice.

Ne spreglejte