Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2014,
7.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Irak islamisti

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 7.43

8 let

Iraške sile pred islamisti obvarovale pomemben jez

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iraške sile so ob pomoči ameriških letal pred islamskimi skrajneži obvarovale pomemben jez Hadita na zahodu Iraka, ki so ga džihadisti večkrat poskušali zasesti. ZDA širijo zračne napade.

Po besedah voditelja ene od provladnih milic so ameriški napadi uničili patruljo Islamske države (IS). Pojasnil je, da so letalski napadi izjemno natančni in ne povzročajo dodatne škode. "Če bi Islamska država zavzela jez, bi bila številna območja Iraka resno ogrožena, celo Bagdad," je po poročanju britanskega BBC dejal šejk Ahmed Abu Riša.

Po ameriških napadih – z bombnikom in lovci so jih izvedli pet – so iraške sile sprožile ofenzivo proti skrajnežem na območju Hadite in zabeležile več uspehov. Med drugim so skupaj z milicami ponovno zavzele mesto Barvana, iz katerega so islamisti pobegnili in za seboj pustili orožje in vozila.

ZDA prvič pomagale sunitskim milicam ZDA so zračne napade na območju, kjer se ob boku iraških sil borijo sunitske milice, začele izvajati prejšnji konec tedna. To je prvič, da so ZDA letalske napade na položaje IS, ki so jih začele 8. avgusta, izvedle v podporo sunitskim plemenskim milicam. Do zdaj so namreč izvedli okoli 130 napadov, večinoma v podporo iraškim Kurdom na severu Iraka, čeprav so avgusta ameriška letala južneje nudila omejeno podporo vojski in šiitskim milicam pri ustavitvi ofenzive IS na mesto Amerli.

Jezovi so glavna tarča džihadistov. Nadzor nad največjim jezom v državi blizu Mosula na severu države so kurdske sile ob podpori ameriških letal prevzele iz rok IS prejšnji mesec.

Obama bo predstavil strategijo Predsednik ZDA Barack Obama bo predvidoma v sredo razgrnil strategijo za poraz IS. Na vrhu zveze Nato je iskal zaveznike za boj proti islamistom, potem ko je bil deležen kritik, da ne naredi dovolj za boj proti skrajnežem, ki so v zadnjih mesecih zavzeli večja območja Iraka in Sirije ter tam razglasili kalifat.

Ne spreglejte