Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2019,
15.38

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

3

Natisni članek

Iran jedrski sporazum ZDA Hasan Rohani

Sobota, 7. 9. 2019, 15.38

4 leta, 7 mesecev

Iran zagnal hitrejše centrifuge za bogatenje urana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

3

Iran | S pomočjo hitrejših centrifug bi lahko Iran obogatil uran na 20 odstotkov. S tem bi krepko presegli zgornjo mejo, ki jo določa jedrski sporazum iz leta 2015. | Foto STA

S pomočjo hitrejših centrifug bi lahko Iran obogatil uran na 20 odstotkov. S tem bi krepko presegli zgornjo mejo, ki jo določa jedrski sporazum iz leta 2015.

Foto: STA

Iran je v okviru tretje faze odstopanja od jedrskega sporazuma zagnal hitrejše centrifuge za bogatenje urana, je sporočil tiskovni predstavnik iranske agencije za jedrsko energijo Behruz Kamalvandi. V Teheranu so ob tem zagotovili, da bo lahko Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) tudi v prihodnje nadzorovala iranski jedrski program.

Iranska agencija za jedrsko energijo je zagnala centrifugi 20 IR-4 in 20 IR-6. "Še naprej bomo sodelovali z mednarodno jedrsko agencijo in inšpektorjem IAEA ne bomo omejevali dostopa," je zagotovil Behruz Kamalvandi. Začasni vodja IAEA Cornel Feruta naj bi se z višjimi predstavniki Irana sestal v nedeljo.

Iranski tanker
Novice ZDA ponudile milijone kapitanu iranskega tankerja

Ameriški obrambni minister nad potezo Irana ni presenečen

ZDA so v odzivu sporočile, da niso presenečene nad iranskim zagonom hitrejših centrifug za bogatenje urana. Kot je dejal ameriški minister za obrambo Mark Esper, ki se trenutno mudi na evropski turneji, ga novica ne preseneča, saj "Iran že več let krši in je kršil pogodbo o omejitvi jedrskega orožja, ob tem pa Iranci zasledujejo tisto, kar so nameravali od nekdaj".

Francoska obrambna ministrica Florence Parlyj, ki se je z Esperjem danes sestala v Parizu, je ob tem ponovila poziv Francije Iranu, naj spoštuje mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu iz leta 2015. Ob tem je dodala, da bo Pariz nadaljeval diplomatska prizadevanja v tej smeri.

Velika Britanija je v odzivu na potezo Irana ocenila, da zagon hitrejših iranskih centrifug za bogatenje urana predstavlja razočaranje. "Ta tretji odmik od obvez iz jedrskega sporazuma je razočaranje v času, ko se mi in naši evropski ter mednarodni partnerji trdno trudimo za zmanjšanje napetosti z Iranom," so sporočili z britanskega zunanjega ministrstva.

kongres senat ZDA capitol
Novice ZDA uvedle sankcije proti iranskemu vesoljskemu programu

Teheran zahteva omilitev ameriških sankcij

S pomočjo hitrejših centrifug bi lahko Iran obogatil uran na 20 odstotkov. Z jedrskim sporazumom določeno zgornjo mejo 3,67 odstotka so prekoračili pred dvema mesecema, ko so uran obogatili na 4,5 odstotka.

Bogatenje urana je bila ena od ključnih točk jedrskega sporazuma, saj so želeli na ta način preprečiti, da bi Iran razvil jedrsko orožje. Za tovrstno orožje je treba uran obogatiti na 90 odstotkov, a se lahko obogatitev z 20 na 90 odstotkov doseže relativno hitro. Iran je pred tem povečal tudi svoje zaloge urana s 300 na 357 kilogramov.

Iranski predsednik Hasan Rohani je že v sredo napovedal, da bo Iran opustil izpolnjevanje dodatnih obveznosti iz prej omenjenega jedrskega sporazuma, saj rešitve za omilitev ameriških sankcij še ni na vidiku. Sporočil je, da je ukazal opustitev vseh omejitev za raziskave in razvoj na jedrskem področju.

Ne spreglejte