Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 4. 2018,
18.26

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

1

Natisni članek

Sergej Lavrov Mohammad Javad Zarif Mevlut Cavasoglu Sirija Astana Moskva

Sobota, 28. 4. 2018, 18.26

5 let, 12 mesecev

Iran, Turčija in Rusija enotne pri iskanju rešitve za Sirijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

1

Mohammad Javad Zarif, Sergei Lavrov, Mevlut Cavusoglu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zunanji ministri Rusije, Turčije in Irana so na današnjem srečanju v Moskvi o iskanju rešitve za vojno v Siriji potrdili enotnost in pomen procesa v Astani.

Ruski, turški in iranski zunanji minister Sergej Lavrov, Mevlüt Cavusoglu in Mohamad Džavad Zarif so govorili o končanju sedemletne vojne v Siriji, ki je zahtevala že več kot 350.000 življenj.

Po dvostranskih in skupnih pogovorih, ki so trajali nekaj ur, so izpostavili predvsem svojo enotnost in vztrajali pri pomenu procesa v Astani, ki je omogočil vzpostavitev štirih varnih območij v Siriji.

Lavrov: "Tisti, ki kritizirajo proces iz Astane, imajo svoje lastne cilje"

Lavrov je po pogovorih danes poudaril, da je v interesu držav, da Sirija ostane enotna država. Izpostavil je tudi, da je proces iz Astane za politični dialog naredil več kot drugi pogajalski procesi. Zagotovil je, da bodo še naprej stali na trdnih tleh zahvaljujoč sodelovanju med tremi državami.

"Tisti, ki kritizirajo proces iz Astane, imajo svoje lastne cilje - svetu želijo pokazati, da odločajo o vseh zadevah na svetu, a to obdobje je minilo," je dodal. Države, ki so sodelujejo v tem procesu, se sicer vidijo kot garanti pogajanj med sirsko opozicijo in vlado, ki potekajo redno od začetka procesa maja lani. Proces naj bi potekal vzporedno z mirovnimi pogajanji pod okriljem ZN, ki pa so v zastoju.

Čeprav Moskva in Teheran podpirata režim v Damasku, Ankara pa upornike, je Lavrov izrazil tudi prepričanje, da "razen nekaj nians, želijo Turčija, Rusija in Iran pomagati Sircem". | Foto: Reuters Čeprav Moskva in Teheran podpirata režim v Damasku, Ankara pa upornike, je Lavrov izrazil tudi prepričanje, da "razen nekaj nians, želijo Turčija, Rusija in Iran pomagati Sircem". Foto: Reuters

Lavrov kritiziral napade in posredno Damask

Zadnji vrh treh držav je bil v začetku aprila v Ankari. Takrat so se predsedniki držav dogovorili za sodelovanje pri dosegi trajne prekinitve ognja v Siriji. Po vrhu pa je prišlo do napada s kemičnim orožjem, ki naj bi ga sirske vladne sile 7. aprila izvedle v sirskem mestu Duma.

Domnevna uporaba kemičnega orožja je sprožila ostre odzive svetovne javnosti. Rusija in Iran sta podprla Damask pri zanikanju vpletenosti v napad, Ankara pa je podprla povračilne letalske napade Washingtona, Pariza in Londona na položaje sirskega režima za izdelavo kemičnega orožja.

Lavrov je danes te napade znova kritiziral, ker so ustavili prizadevanja za politično rešitev v Siriji. Posredno pa je kritiziral Damask in ga pozval k večji prožnosti, potem ko je sirski režim preprečil dostop humanitarnemu konvoju ZN do Dume.

Ne spreglejte