Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2019,
21.20

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Iran

Četrtek, 7. 2. 2019, 21.20

5 let, 2 meseca

Iran predstavil novo balistično raketo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
iran iranska zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iranska revolucionarna garda je danes predstavila novo balistično raketo, ki naj bi imela doseg 1000 kilometrov. Gre za novo razkazovanje vojaške moči islamske republike ob 40. obletnici revolucije.

Gre za raketo zemlja-zemlja, ki so jo poimenovali Dezful. Šlo naj bi za nadgradnjo rakete tipa zolfagar, ki ima domet 700 kilometrov, je sporočil poveljnik iranskih raketnih sil, general Amirali Hijazadeh. Imela pa naj bi podvojeno rušilno moč od rakete zolfagar, ki so jo sicer prvič uporabili oktobra v napadu na tabor džihadistov v Siriji.

Predstavitev rakete je general skupaj s poveljnikom revolucionarnih sil, generalmajorjem Mohamedom Alijem Džafarijem izvedel v tajnem in podzemnem kompleksu, kjer te rakete izdelujejo, je poročala iranska uradna tiskovna agencija Sepah, ki lokacije območja ni razkrila.

Raketa | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Iran je sicer minulo soboto objavil, da je uspešno preizkusil svojo novo manevrirno raketo Hoveizeh, ki naj bi imela doseg 1350 kilometrov.

"Predstavitev tovarne za izdelavo raket globoko pod zemljo je odgovor Zahodnjakom, ki mislijo, da nas lahko ustavijo pri doseganju naših ciljev s sankcijami in grožnjami," je sporočil Džafari.

"Evropejci govorijo o omejevanju naših obrambnih zmogljivosti, medtem ko si drznejo dovoliti, da se njihovo napadalno orožje uporablja v napadih na nedolžne ljudi po vsem svetu," je še dodal.

Iran je sicer prostovoljno omejil domet svojih balističnih raket na 2000 kilometrov. Vendar pa je to še vedno dovolj, da doseže Izrael in večino ameriških vojaških oporišč na Bližnjem vzhodu.

Ameriški predsednik Donald Trump je tudi zaradi razvoja iranske raketne tehnologije odpovedal mednarodni jedrski sporazum in uvedel ameriške sankcije proti Iranu. A te sankcije veljajo tudi za vse tuje subjekte, ki bi poslovali z Iranom, kar povzroča velike težave predvsem Evropi glede spoštovanja jedrskega sporazuma. Zaenkrat se to še nadaljuje.

Ne spreglejte