Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
4. 1. 2018,
10.11

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

3

Natisni članek

zdravilo rak

Četrtek, 4. 1. 2018, 10.11

6 let, 3 mesece

Hrvaški profesor: Zdravilo za raka na pljučih je pripravljeno

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

3

Hrvaški znanstvenik Igor Štagljar, profesor na univerzi v Torontu, trdi, da je s svojo ekipo na oddelku za biokemijo in medicinsko genetiko tik pred odkritjem zdravila za enega največjih ubijalcev današnjega časa - raka pljuč.


"Prišli smo do stopnje, ko je zdravilo pripravljeno za uporabo in ga bomo začeli uporabljati tudi na Hrvaškem," je Štagljar razkril med gostovanjem na hrvaški nacionalni televiziji (HRT).

Pot do takšnega odkritja ponavadi traja od osem do deset let, v njegovem primeru pa je pet let. "Uporabili smo novo tehnologijo, ki smo jo razvili pred tremi, štirimi leti in s katero lahko zdaj proučujemo 500 različnih človeških bolezni. Ta tehnologija je na neki način svetovno čudo. Kmalu ne bo uporabna samo za iskanje zdravila proti raku na pljučih, saj v mojem laboratoriju proučujemo tudi zdravila proti raku trebušne slinavke, prostate in raku na prsih," je še zatrdil profesor.

Štagljar je poudaril, da je za to tehnologijo dobil 3,25 milijona dolarjev nagrade, kar je bilo dovolj, da je tehnologijo razvil "do takšne ravni, da lahko rečemo, da bo čez nekaj let dovolj zdravil proti številnim oblikam raka".

Bolezen preteklosti, sedanjosti, prihodnosti

Kljub temu je profesor prepričan, da tumorjev ne bomo nikoli premagali: "Tumorji so bolezen preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Morda jih bomo nekega dne razumeli na molekularni ravni, nikoli pa jih ne bomo premagali. Tumorji so zelo pametni, razvijajo se. Ko jih zdravimo z nekim zdravilom, postanejo odporni. Vedno moramo biti pripravljeni imeti cel niz novih zdravil, ki jih lahko proizvedemo, potem ko tumorji mutirajo. Namen je, da bi tumorje v prihodnjih od 20 do 30 letih lahko obravnavali kot kronično bolezen."

Štagljar je ob tem spomnil, da imajo geni na nastanek raka majhen vpliv, samo devetodstotnega. "Preostalih 91 odstotkov prihaja iz okolice. Štirideset odstotkov vseh rakov lahko sami preprečite, če pazite na to, kaj jeste in pijete, da se ne okužite z virusi in bakterijami ter da ne kadite," je dejal.

Ne spreglejte