Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Torek,
26. 1. 2016,
12.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hrvaška vlada afera

Torek, 26. 1. 2016, 12.28

8 let

Hrvaški minister lagal in trpinčil vdovo

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mijo Crnoja, novi hrvaški minister za veterane, ki je napovedal pripravo registra izdajalcev, se je znašel v novi aferi. Lagal je o svojem prebivališču, pred leti pa je bil tudi v zaporu.

Mijo Crnoja, novopečenega ministra za vojne veterane v hrvaški vladi, ki je javnost razburil z napovedjo, da bo objavil sporni register "izdajalcev nacionalnih interesov", so hrvaški novinarji ujeli na laži. Minister je pred volitvami v svoj življenjepis, kot naslov stalnega prebivališča zapisal Gradna 85/G, Samobor.

Na tem naslovu pa novinarji hrvaškega portala Index niso našli stanovanjske hiše, temveč le malo leseno uto, v njej pa omaro in peč na drva. Okolica je lično urejena, a na tem naslovu v industrijski coni v Samoborju minister ne živi.

Minister živi v Zagrebu, prijavljen pa je v Samoboru "Kje bi pa lahko bil? Tukaj živi že nekaj let," je za hrvaški portal dejala ministrova soseda v zagrebškem naselju Podsused. Zakaj je torej minister za vojne veterane, ki je v pokoj odšel pri mladostnih štiridesetih letih prijavljen v Samoboru in ne Zagrebu. Razlog je, tako kot v Sloveniji, v izmikanju plačevanja davkov. Kot je dejal zaposleni v hrvaški davčni upravi, se v Zagrebu od vseh dohodkov plača še 18-odstotni krajevni pribitek na davek, v Samoboru pa takega pribitka ni.

Le nekaj ur po objavi članka je Crnoja iz življenjepisa, ki je objavljen na spletni strani stranke HDZ, izbrisal naslov stalnega prebivališča. Polje je pustil prazno, tako da nihče ne ve, kje minister danes živi.

V zaporu zaradi nasilja nad vdovo in njenim otrokom Karamarkov lovec na narodne izdajalce, kot so Crnojo poimenovali nekateri hrvaški mediji, je pred leti del življenja preživel v največjem hrvaškem zaporu Remetinac v Zagrebu. Tam je pristal zaradi nasilnega obnašanja, saj je, kot poroča tednik Nacional fizično in psihično zlorabljal vdovo, agenta in vojnega veterana Veselina Marinova, ki ga je pred več kot desetletjem likvidiral eden najbolj znanih članov zagrebškega podzemlja Vinko Žuljević Klika. S Kliko, ki je lansko pomlad prav tako padel pod streli morilcev, sta bila s Crnojo aktivna med hrvaško vojno.

Med sojenjem Crnoju pa se je izkazalo, da so priče, ki jih poklical na sodišče, dale lažno izpoved.

Nokavtiral voznika avtobusa Poleg izvajanja psihičnega nasilja nad vdovo je Crnoja fizično napadel voznika avtobusa, ki je v Zagreb dostavil paket in to zato, ker je od voznik zahteval, da mu pred predajo pošiljke plača za njen prevoz. Crnoja je s kraja dogodka zbežal, policisti pa ga na naslovu v Samoboru niso našli.

Prijeli so ga šele čez nekaj mesecev, ko je v Zagrebu povzročil prometno nesrečo. Policisti, ki so prišli na kraj nesreče, so ugotovili, da je za njim razpisana tiralica. V tistem času je bil zdajšnji minister zaposlen na hrvaškem veleposlaništvu v Albaniji.

Ne spreglejte